23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

GibbsCAM 2024 är lanserad!

GibbsCAM, en ledande CAD/CAM innovatör inom mjukvara för produktionsbearbetning är glada att kunna presentera en helt ny release. GibbsCAM 2024 fortsätter att höja användarnas produktivitet för programmering av avancerade verktygsmaskiner och förstärker GibbsCAM’s löfte om” Powerfully Simple, Simply Powerful.”

GibbsCAM 2024

GibbsCAM 2024 omfattar ett antal betydande förbättringar av kärnstyrkorna samtidigt som den lägger en starkare betoning på digital anslutning. Version 2024 frigör styrkan med Sandvik Coromant genom en direkt integration med CoroPlus® Tool Library, vilket ger tillgång till rätt skärverktyg för din specifika operation inklusive omedelbara skärdatarekommendationer. Den tillhandahåller uppdaterade skärverktygsdata, 3D-modeller av skär och hållare och annan viktig information som behövs för att fatta välgrundade beslut vid skapandet av optimerade bearbetningsprocesser. All data är verifierad och följer den internationella standarden ISO 13399 för representation och utbyte av verktygsdata. Verktygsbiblioteket är molnbaserat vilket gör att användare av GibbsCAM 2024 kan komma åt data var som helst med en internetanslutning - ovärderligt för organisationer som implementerar företagsstandarder eller för användare som arbetar på distans eller på olika platser.

Tobias Unosson, Produktchef på Sandvik Coromant säger att tillverkningssektorn genomgår en omvandling till följd av kopplingen mellan digitalt och fysiskt. "Sandvik har funnits i mer än 160 år och i verktygsbranschen i över 80 år. Att välja verktyg och metoder med hjälp av beprövad data ger högre kvalitet och minskar kostnader, avfall och energianvändning, allt till nytta för slutanvändaren."


Fördelar för alla användare

Effektivitet förblir primärt fokus, med introduktion av nya konfigurationsalternativ för postprocessorn som ger möjlighet till anpassad hantering av exempelvis TCP- och clamp funktioner. Därtill ett nytt verktyg som ger möjlighet att effektivisera CAM-miljön genom redigering och begränsning av nollpunktsförskjutningar. GibbsCAM 2024 stöder staffling av multipla fixturkomponenter samtidigt som oanvända fixturer kan behållas i riggningen för simulerings- och kollisionskontrolländamål.

Licenseringen i version 2024 förnyas, den tidigare CLM licensieringen ersätts, vilket förenklar programinstallationen och ge bättre flexibilitet för att flytta licenser.

Det blir lättare att arbeta med CAD ritningar och modeller. Användaren kan nu utforska så kallade virtuella punkter för bland annat måttsättning och nyttja delgeometrier såsom kantmittpunkter, ändpunkter, skärningspunkter, cirkelcentrum och kvadranter direkt på 3D-modellen. Ett nytt visualiseringsverktyg kan kartlägga och visa ytkurvatur och släppningsvinkel direkt på 3D-modellen. Detta verktyg är särskilt användbart för att analysera minsta verktygsdiameter som krävs för att bearbeta detaljen, vilket eliminerar behovet av manuell analys och referensgeometrier.

Utöver många andra förbättringar, stöder Generisk probning nu linjering och inriktning av rotationsvinkel/rotationsaxel. Genom att bara ange den roterande axeln, frigångsvärde och shiftparametrar kan systemet nu automatiskt proba ytan och beräkna detaljens rotationslinjering.

Mer verktygsflexibilitet

GibbsCAM 2024 ökar flexibiliteten för egna verktygsformer vid fräsning. Användare kan välja hur verktygets profil skall användas vid beräkning av verktygsbana. Alternativet Verklig profil använder den exakta skärverktygsprofilen medan alternativet Monoton profil inaktiverar alla verktygsbanor som använder verktygets underskärsprofil. För egna 3D-verktygsformer finns ytterligare ett alternativ med nominella parametrar som endast använder huvuddiametern och spetsradien för beräkning av verktygsbanan enligt verktygstillverkarens rekommendationer, medan den korrekta 3D-formen ändå används för simulering.

Därtill stöds nu andra generationens Typ-B skär för Sandvik Coromant PrimeTurning™. Detta verktyg har en större spetsradie som kan skära djupare och avverka material snabbare.

Kraftfullare fräsning

En helt ny fräsprocess för avstickning i millturn och mtm maskiner samt fräsar med stångmatning ger möjlighet att utföra avstickning med pinnfräs eller skivfräs, stegvis eller i spiral. 

Restbearbetning har förbättrats när kontur- och fickstrategi används tillsammans med "enbart material" inställningen, vilket medför effektivare verktygsbana med färre luftrörelser. Andra förbättringar i konturfräsning inkluderar mjuk nedrampning som genererar en kontinuerlig spiralkontur där det är möjligt istället för flera ramprörelser vid in- och utgångar.

Nytt i GibbsCAM 2024 är också så kallad artistisk gravyr med variabelt skärdjup, vilket ger avsevärt bättre resultat vid gravyr av komplexa typsnitt med koniska verktyg. Därtill har valfria linjeringsalternativ för rotationsaxel adderats, för att bättre kunna styra startpositionen i operationer som nyttjar roterande axel. Användaren tillåts nu överstyra normala singularitetsregler vilket är mycket användbart då behov finns att exempelvis forcera verktygsbanan att stanna inom maskinens arbetsområde.

Nya 5-axliga funktioner inkluderar optimerad stegbredd för finbearbetning av väggar och cylindriska eller lutande bottenytor vilket ger bättre och mer konsekvent ytfinish. Geodesiska operationer kan nu utföra raka skär längs gränser och har förbättrad ”fyll” funktion som förhindrar att verktyget ”faller” ner i öppna hålrum. Andra förbättringar inkluderar egen verktygsorientering vid in- och utgångsrörelser och länkat inmatningsavstånd. I MultiAxis finns förbättringar som ger bättre hantering av 3D-gränser, bättre punktfördelning, rampförskjutning för första skäret vid grovbearbetning, användardefinierade startpunkter för finbearbetning och möjlighet att luta verktyget vid helixinmatningar.

När GibbsCAM-chefen Thorsten Strauß diskuterar den nya versionen säger han: "Lanseringen av GibbsCAM 2024 är ett spännande ögonblick för oss, våra partners och våra kunder. Den representerar ett helt års utvecklingsarbete och inkluderar en mix av produktinnovation och förbättringsönskemål från användarna. Genom att fortsätta utnyttja Sandvik’s kunskap och expertis inom skärande bearbetning kommer vi att kunna gynna våra kunder och göra det möjligt för dem att producera detaljer mer effektivt än någonsin tidigare."

AB Fructus Data
Storsätragränd 5a
127 39 Skärholmen
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE556011612001

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.047