23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Volvo Group förespråkar en gemensam resa mot net-zero

Det är med glädje som FKG åter kan välkomna Andrea Fuder, Executive VP Chief Purchasing Offier, Volvo Group, som talare på Stora Leverantörsdagen. Trots att det bara gått sex år sedan senast, har det hänt oerhört mycket som påverkat leverantörsledet – teknikskifte och pandemi.

Det stora är naturligtvis den pågående teknikomställningen och konsekvenser av den i leverantörsledet. Det pågår arbete på många fronter inom gammal och ny teknik samtidigt, berättar Andrea Fuder.
– Vi som grupp kommer att behöva underhålla ICE (förbränningsmotorer) samtidigt som vi utvecklar de elektrifierade plattformarna parallellt under en ganska lång tid, vilket är både en utmaning och en möjlighet för oss och våra leverantörspartners. Det innebär att vi behöver leverantörer till förbränningsmotorn, men även dem som kan arbeta med den nya teknik som krävs för omställningen. En leverantör som förstår både ny teknik och fordonsindustrin har säkerligen en konkurrensfördel, säger Andres Fuder och fortsätter:
– Vi arbetar med flera nya teknologier som vi själva lär oss om, så det handlar verkligen om att samarbeta med de bästa leverantörerna och partners inom de specifika områdena för att gå vidare med denna resa.

Som många andra ansvarstagande tillverkningsföretag driver AB Volvo en tydlig linje gentemot net-zero i värdekedjan till 2040. Andrea Fuder välkomnar det medlemsprojekt med deklaration av komponenters CO2-påverkan som FKG driver tillsammans med ett antal partners med stöd från EU:s regionalfonder.
– Inom Volvo Group har vi satt upp tydliga mål och en färdväg för att nå net-zero sett till växthusgaser i värdekedjan till 2040. Vi arbetar med våra leverantörer för att utveckla färdplaner i linje med våra mål som sträcker sig över hela leverantörsnätverket – från utvinning av råmaterial till en färdig komponent, säger Andrea Fuder.

Enligt henne ligger en stor del av framgången i tillgång till data, samt standarder som gör att vi kan mäta och rapportera om växthusgasutsläppen på ett transparent sätt.
– Vi välkomnar alla initiativ som stödjer denna riktning. Vidare ser vi tydligt att tillväxt och konkurrensfördelar finns i gröna sektorer. Hållbarhet är alltså inte bara det rätta att göra, det är också på ett grundläggande plan affärsmässigt meningsfullt, säger hon och tillägger att viktigast av allt är att varje företag inom leverantörsnätverket behöver börja mäta, börja vidta tydliga åtgärder inom alla områden – Scope 1, 2 och 3 – samt rapporterar om framsteg.
Den av FN och Global Impact rekommenderade mätmetoden SBTi är ett utmärkt redskap för att komma till handling, enligt Andrea Fuder.

Hon berättar också att Volvo Group har börjat överväga CO2-avtryck och cirkularitet (återtillverkning av komponenter, användning av återvunnet material etc) i sina inköpsbeslut. Frågor/krav som tidigare berörts på Stora Leverantörsdagen av andra gästande talare.
När Andrea Fuder medverkade på Stora Leverantörsdagen 2017 lyfte hon avslutningsvis frågan om ett partnerskap mellan beställare-leverantör. Hon och företaget har på nytt lyft frågan i media under det senaste året, inte minst efter störningar i leverantörskedjan parallellt med den pågående omställningen..
– Vi tror att partnerskap är det nya ledarskapet. Naturligtvis har partnerskapsaspekten i en relation många nyanser, inklusive strategisk anpassning och övergripande prestanda för leveranspartnern. Vi lever i ett mycket konkurrensutsatt landskap och behöver naturligtvis topprestationer från såväl oss själva som våra leverantörspartners, säger Andrea Fuder.
– För att kunna använda vår köpkraft till mer hållbara lösningar för samhället behöver vi samarbeta med våra leverantörspartners, kollegor och ibland även konkurrenter genom hela värdekedjan. Detta kräver ett samarbetssätt där vi utvecklar lösningar tillsammans. Att skapa varaktig förändring är något inget företag kan göra på egen hand, därför är det viktigt att arbeta tillsammans!

Vill du vara med på SLD2023 och lyssna till Andrea? Anmäl dig HÄR.

FKG
Lindholmspiren 3
417 56 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Tipsa en kollega

0.063