23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

”Svenska leverantörer är i framkant med förflyttningen”

Uppställningen av talare och paneldebattörer på SLD 2023 är stark, med namn som Nordeas chefsekonom Annika Winsth med flera. I år blir det även ett namn från den internationella arenan: Benjamin Krieger, generaldirektör för underleverantörernas europeiska paraplyorganisation CLEPA. – Det är första gången på Stora Leverantörsdagen för min del, säger han.

Det är ett år sedan nu, när Benjamin Krieger tog ett steg uppåt i CLEPA där han tidigare ledde organisationens politiska arbete. Då ersatte han den tidigare generalsekreteraren Sigrid de Vries som i sin tur gick vidare till en position som generaldirektör för ACEA, de europeiska biltillverkarnas paraplyorganisation.
– Självklart har det varit en fördel för mig att jag redan kände till både CLEPA och branschen när jag fick jobbet, säger han.
Erfarenheterna från sitt första år på posten beskriver han som ”great”.
– Det känns fantastiskt att få arbeta med ett motiverat team. Till det kommer all daglig feedback från alla engagerade medlemmar.

Branschens röst
Enligt Benjamin Krieger handlar jobbet om att informera om utveckling som är relevant för medlemmarnas affärer och att lyfta fram hur medlemsföretagen bidrar till saker som innovation, hållbarhet och konkurrenskraft.
– Vi är branschens röst gentemot beslutsfattarna. Det har varit viktigt historiskt och med tanke på de utmaningar vi står inför i EU och andra delar av världen kommer det bli ännu viktigare de närmaste åren, säger Benjamin Krieger.
Nu står fordonsindustrin står inför sin mest fundamentala förändringsprocess sedan bilens barndom – med saker som digitalisering och resan mot klimatneutralitet.
– Det innebär en mängd utmaningar, saker som vi måste hantera. Exempelvis alla tekniska lösningar som behövs kring hållbarhet. Och förflyttningen inom existerande kluster där många arbetstillfällen kommer att bli påverkade. En del kommer att försvinna, andra blir ersatta av nya. Nya färdigheter behövs, och måste utvecklas för att få fram lösningarna för framtidens mobilitet.

Insatt i svenska förhållanden
När det gäller hur branschen ser ut i Sverige är Benjamin Krieger väl insatt i situationen, med en fordonsindustri som är central för den svenska ekonomin och som har en betydande inverkan på både investeringar och arbetstillfällen.
– De svenska leverantörerna ligger i framkant med förflyttningen, de har förstått vilken stark drivkraft elektrifieringen är och hur den har blivit omfamnad av fordonstillverkarna i landet, säger han.
Även när det gäller problemen för de svenska leverantörerna att få betalt i tid är han väl uppdaterad. Problemet finns även på kontinenten. Särskilt i tider som nu, när hela Europa lider av stagnerade volymer och press på att få ner kostnader.
– Inom ramen för konkurrensreglerna har leverantörer och tillverkare kommit överens om principer för hur relationen ska se ut.
Det räcker dock inte, menar Benjamin Krieger.
– Den sortens principer behöver förstås lyftas fram i förhandlingar, om och om igen.

Fokus på EU-valet
Nu, när han kommer till SLD 2023 för att tala, har han flera saker han vill ta upp. Som hållbarhetsrapportering, Euro 7 och lagstiftningen kring koldioxidutsläpp för tunga fordon, med mera. Saker som kommer att vara högt upp på agendan för CLEPA det närmaste halvåret.
– Samtidigt måste vi fokusera på nästa års EU-val, med en ny kommission och ett nytt parlament som ska på plats. Just nu hör vi mycket om hur viktig EU:s konkurrenskraft är, säkert på grund av att valkampanjerna är i gång. Vi behöver försäkra oss om att det talet omsätts i konkreta handlingar de kommande fem åren.
Vad har du för förväntningar på SLD 2023?
– Jag ser verkligen fram emot det, både utifrån programmet med talare och alla tillfällen till intressanta samtal.

Läs mer och anmäl dig till SLD2023 HÄR.

FKG
Lindholmspiren 3
417 56 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Tipsa en kollega

0.094