23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vad Generation Z vill ha ut av sin arbetsplats

Många bolag har svårt att rekrytera kompetent personal. Generation Z – särskilt de med examen inom STEM (Science, Technology, Engineering and Math) – är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Men de har andra krav på arbetsgivarna än tidigare generationer. De förväntar sig bland annat att tråkigt, farligt och smutsigt arbete utförs av robotar. "Idag är de på jakt efter arbetsgivare som uppfyller alla dessa krav", säger försäljningschef Ola Mellström.

"Många branscher står inför en kritisk kompetensbrist och STEM har lyfts fram som ett viktigt fokusområde för att ytterligare stärka den lokala tillverkningen", förklarar Ola Mellström, försäljningschef för Universal Robots i Sverige.

"När arbetsgivarna försöker locka de bästa, unga talangerna till vår sektor märker de att generation Z söker verklig arbetstillfredsställelse framför exempelvis bara lön och anställningstrygghet."

Gen Z kommer att utgöra 27 % av den globala arbetskraften år 2025, enligt World Economic Forum. Gen Z är inte bara efterfrågade på arbetsmarknaden, de kräver även andra saker av sin arbetsgivare då de drivs ännu starkare av värderingar och att de vill uppleva att de bidrar till en positiv samhällsförändring än tidigare. Detta beskrivs bland annat i Deloittes rapport 2023 Gen Z and Millennial Survey. De engagemang, kommunikation, en starkt digitaliserad miljö, balans mellan arbete och fritid, roliga incitament och aktiviteter på arbetsplatsen. Denna digitala generation lägger stor vikt vid användningen av ny teknik på arbetsplatsen, till exempel smarta fabriker, samarbete mellan människa och robot samt maskininlärning.

"Nyutexaminerade och yngre medarbetare inom STEM-området är extremt eftertraktade av arbetsgivarna, och i en tid av stor kompetensbrist vet dessa nyutexaminerade att de har ett stort urval", säger Ola Mellström. "Idag är de på jakt efter arbetsgivare som uppfyller alla dessa krav."

Ingjuta ett ekosystem för samarbete

Användningen av teknik spelar en viktig roll för att locka nya arbetstagare inom STEM-områdena, och robotteknik är en central del i detta. Robotar är lätta att programmera, lätta att använda och säkra att arbeta med, och de kan hjälpa till med många av de tråkiga och repetitiva jobb som anställda vanligtvis inte tycker om.

"Det är viktigt att komma ihåg att många ingenjörsstudenter redan är väl bekanta med cobotar eftersom många universitet har använt dem för praktisk inlärning i klassrummet. Dessa studenter förväntar sig att lämna det tråkiga, farliga och smutsiga arbetet till robotarna, så att de kan fokusera på värdeskapande uppgifter som är mer tillfredsställande", fortsätter Ola Mellström.

Cobots hjälper även den åldrande arbetskraften

Samtidigt som cobotar hjälper till att attrahera den yngre generationen kommer de också till hjälp för den åldrande arbetskraften. Genom att befria arbetstagarna från slitsamma och farliga uppgifter är det möjligt att behålla äldre och mer erfarna anställda. Det är ofta avgörande för företagen, eftersom dessa arbetstagare känner företaget och process och är kärnan i produktionen. Det är denna typ av kunskap som arbetsgivarna vill ha i sina företag och att dessa färdigheter överförs till ny personal. Den äldre och mer erfarna arbetskraften kan definiera de lämpligaste strategierna för att förbättra produktivitet och kvalitet.

Avslutningsvis tror Ola Mellström att arbetsgivare som inte tar till sig robottekniken kan hamna på efterkälken:
"I tid av effektivisering och automatisering är det avgörande att företagen använder cobotar för att avlasta de anställda och frigöra förbättrad produktivitet, säkerhet och effektivitet samtidigt som de skapar en arbetsmiljö som passar de nyfikna, yngre personer hos Gen Z".

Universal Robots
533 02 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige

Kontaktperson

CHJ
Christina Hinze Jørgensen
chjo@universal-robots.com

Tipsa en kollega

0.047