23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Simhallen blev tyst och vacker med perforerad aluminium

Vill man bygga en simhall som är vacker, ljuddämpad och miljömässigt hållbar, räcker det inte med vanliga konstruktörer. Stavangers kommun anlitade en konstnärsduo för att lösa uppgiften. Deras design med perforerad aluminiumplåt blev succé direkt.

En kal, bullrig och en aggressiv miljö där både besökare och byggnads­material utsätts för stora påfrestningar: utmaningarna är många för den som ska rita, bygga och underhålla badhus. I norska Stavanger har kommunen därför satsat stort på att skapa hållbara lösningar. Det nya badhuset i stadsdelen Hundvåg är exempelvis ett av landets första som byggts enlig passivhusstandard.

En estetiskt och akustiskt hållbar lösning
För att lösa även de estetiska och akustiska aspekterna inne i simhallen utlyste kommunen en tävling. Vann gjorde den internationellt framgångs­rika konstnärsduon Marius Dahl och Jan Christensen. De har många uppdrag i offentlig miljö på sitt CV, och deras vinnande bidrag bygger på att klä innerväggarna i simhallen med aluminiumplåt från RMIG, världens största leverantör av perforerad metall. Den tekniska lösningen utvecklades sedan i samarbete med Stålteknikk AS och RMIG.

Plåtarna är utförda i två millimeter tjock aluminium 5754, perforerade med runda hål samt anodiserade och pulverlackade för extra motståndskraft mot korrosion. De bildar en vågform längs simhallens väggar och anknyter även med sina blågröna nyanser till det vatten som är byggnadens själva mening.

Dämpar buller på flera sätt
Vågformen bryter upp den vinkelräta klanglåda som utgör en typisk simhall. Därmed dämpar väggbeklädnaden de ekon som ofta gör sådana här miljöer så bullriga. Men inte nog med detta: den perforerade plåten döljer också en massiv satsning ljuddämpande kassetter. Plåtar och ljudabsorbenter levererades som färdigmonterade moduler, och gjorde därmed installationen snabb och enkel för entreprenören.

Resultatet är ett badhus som är vackert, tyst och hållbart och som kommer att kunna stå emot påfrestningar från fukt, klor och annat i många, många år. Lösningen blev för övrigt så lyckad att den kort tid efter invigningen av Hundvåg kom till användning även i nästa kommunala simhallssbygge i Stavanger, i Kvernvik.

Hårda fakta om den konstnärliga ”vågen”

Råvara: aluminium 5754
Mönster: RMIG R6T9
Tjocklek: 2,0 mm
Ytbehandling: anodisering och pulverlackering
Perforerad yta: 510 kvadratmeter
Konstnärer: Marius Dahl och Jan Christensen
 

För mer information, vänligen kontakta

Mikael Kvarnstedt, Sales Manager Sweden

E-mail: mkv@rmig.com 
Telefon: 0501 682 00

 

RMIG erbjuder perforerad plåt och sträckmetall för många olika tillämpningar. Som världens största tillverkare och leverantör i vår bransch har RMIG den erfarenhet och logistik som krävs ör att alltid kunna erbjuda rätt lösning till rätt pris.

Förutom fasadbeklädnader kan RMIG leverera produkter och lösningar för bygg- och arkitekturändamål som parkerings- och säkerhetskontroller, ljuddämpande vägg- och takbeklädnader, belysning, gatumöbler, räcken och gångbanor.

RMIG har försäljningskontor/produktionsenheter i 13 europeiska länder och lokala representanter i ett stort antal länder utanför Europa. RMIG erbjuder omfattande lokal rådgivning och valfrihet, oavsett om det gäller expressleverans av lagervaror eller skräddarsydda lösningar anpassade för unika krav på design. För mer information, besök rmig.com/se/city+emotion

RMIG Sweden AB
Västerängsvägen 1
542 22 Mariestad
Mariestad kommun
Sverige
VAT nummer: SE556077831701

Kontaktperson

MFD
Majken Falkenberg Dohn
+45 44208803 mfd@rmig.com

Tipsa en kollega

0.031