23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Undersökning av brottytan – viktigt vid haverier och skador

I de flesta haverier och skador där brott uppkommit är det viktigt att undersöka brottytan i syfte att identifiera orsaken. I den fraktografiska undersökningen försöker man fastställa brottyp, var brottet startat (brottinitiering) samt se om det förekommer någon form av defekt som kan vara orsak till brottet.

Undersökningen utförs med obeväpnat öga, i ljusoptiska mikroskop i låg och hög förstoring samt i svepelektronmikroskop (SEM).

Till skillnad från fraktografin, där man per definition enbart studerar en brottyta, är en okulär undersökning mer övergripande. Vid ett haveri eller en skada är det viktigt att inledningsvis undersöka och dokumentera detaljen i dess helhet. De observationer som görs vid den okulära undersökningen hjälper oss att fatta rätt beslut om vilka tester och undersökningar som bör utföras för att dra rätt slutsatser om skadetyp och orsak till skadan.

Undersökningen av brottytan och närliggande områden ligger till grund för den fortsatta metallografiska undersökningen där snitt tas ut från intressanta områden. Dessa provbereds och undersöks i ljusoptiska mikroskop samt i SEM, i både etsat och oetsat tillstånd.

 

Läs mer om våra tjänster

Safe Control Materialteknik i Göteborg AB
Tillgängligheten 1
417 10 Göteborg
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5566047832

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.047