23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

30 år i vattenskärningsteknikens framkant.

Som medgrundare och konstruktör av Water Jet Swedens välrenommerade vattenskärningssystem har Tony Ryd varit med från start. Tony, idag CTO i Water Jet Sweden, är en ödmjuk person som låter sitt hantverk och kompetens tala för sig. Och ser man tillbaka på 30 åren i ett företag som konsekvent legat i vattenskärningsteknik framkant, talar det sitt tydliga språk

Succé tack vare överlägsen kvalitet
Redan i slutet av sjuttiotalet blev staden Ronneby centrum för vattenskärningstekniken i Sverige. Efter många år i branschen bestämde Tony Ryd, hans pappa Jan Ryd och bror Arne Ryd för att 1993 starta bolag och erbjuda egna kommersiella vattenskärningstjänster. De hade arbetat med vattenskärningstekniken i mer än ett decennium och hade en ganska bra uppfattning om hur det optimala maskinkonceptet skulle se ut.

Tillsammans konstruerade och byggde de en maskin som skulle bli grunden för de framtida vattenskärningssystemen från Water Jet Sweden. Föga anade de då att deras unika maskinkonstruktion skulle vinna innovationspriser och världsomspännande framgångar för topprestanda och enastående livslängd under de kommande åren.

Idag, 30 år senare, finns det 900 maskiner installerade i mer än 40 länder, och ingen maskin har tagits ur produktion på grund av bristande prestanda.  

Maskin #1 sätter standarden
Den första maskinen byggdes i ett privat garage. Den utformades för att maximera drifttid, prestanda och livslängd. Med många års erfarenhet från vattenskärning visste Jan, Tony och Arne hur man minimerar negativa effekter, överbelastning och spänningar skapade av naturens fysikaliska krafter.  

Maskin #1 var en renvatten- och abrasiv maskin i kombination. Till skillnad från Water Jet Swedens maskiner av idag hade Maskin #1 en PC-styrning, men byggde på samma mekaniska principer som dagens maskiner.

-          Den första versionen av vårt patenterade guide-system fanns redan på den här maskinen, berättar Tony Ryd. Så, från start är alla Water Jet Sweden portalmaskiner baserade på en unik design. Patentlösningen förbättrar maskinens prestanda och förlänger dess livslängd, vilket är några av våra maskiners stora fördelar, fortsätter Tony Ryd.

Under många år tillverkade Machine #1 ishockeyvisir i plexiglas på Water Jet Service i Ronneby. Flera år senare köptes den av en glastillverkare i Sverige, Emmaboda Glasteknik. När det var dags för glasföretaget att byta ut den gamla maskinen för tio år sedan passade Water Jet Sweden på att byta in den historiska maskinen och ställa ut den på huvudkontoret Ronneby.  

-          Den första maskinen är fortfarande körduglig. Det är bara att koppla in den och starta upp, men vi föredrar att ha den som utställningsobjekt nu, mest glada att ha vår första maskin tillbaka i huset igen, säger Tony med ett leende.    

FiveX Ultra flyttar fram gränserna
Fysiken kring vattenskärningsteknik är fortfarande densamma, men verktygen för att styra den naturliga skärprocessen har utvecklats enormt. Nyligen, på EuroBLECH-mässan 2022, presenterade Water Jet Sweden sitt senaste maskinkoncept, FiveX Ultra! Det presenterades som ett "steg in i framtiden för 5-axlig vattenskärning".

-          Nya FiveX Ultra erbjuder inte bara allt från standard 2D till full 3D-slipning. Viktigast av allt är att du kan använda den fina slipande vattenskärningsprocessen (FAWJ) med extremt smala snitt och ultrafina toleranser i en full 3D-miljö. Det är en unik funktion, berättar Tony.

Nya FiveX Ultra har en kompakt design med ett nytt, modernt rörelsesystem med kolfiberkomponenter för lätthet och styvhet. Liksom andra FiveX-maskiner får du skärverktyg med en rörelse på ± 0–120 ° men på nya Ultra är det mer kompakt och kräver mindre utrymme för att arbeta.  

-          FiveX Ultra sätter nya standarder för vattenskärning. Tillsammans med kunderna hittar vi nya applikationsområden, som spara tid, pengar och öka kvaliteten på slutprodukten, förklarar Tony.

De nya möjligheter FiveX Ultra ger är vad Water Jet Sweden alltid vill uppnå vid lanseringen av en ny produkt – att erbjuda kunderna långsiktiga operativa fördelar och konkurrensfördelar.  

  
Water Jet Swedens milstolpar.
Första 10 åren
1993                   Företaget Water Jet grundades officiellt.

1994                   Första externa maskinbeställningen. Företaget säljer sin egenbyggda, unika vattenskärningsmaskin

1996                   Water Jet Sweden tillägnas innovationspriset på Tekniska mässan i Stockholm.  

1006                   Företaget flyttar till en ny produktionshall för vattenskärning och maskinbyggnation

1998                   Dotterbolag i Tyskland.  

1999                   Water Jet Sweden vinner den internationella upphandlingen hos Daimler Chrysler Aerospace, vilket blir det stora internationella genombrottet.

2000                   Första maskinordern till Asien

2001                   Dotterbolag i Polen.  

2001                   Första maskinordern till Nordamerika

2001                   Första maskinordern till Afrika

2001                   Flytt till en ny modern produktionsanläggning med monteringshall, kontor och logistikcenter

2001                    Första FiveX maskinen byggs, för abrasiv vattenskärning i full 3D.

År 10-20
2004                   Första maskinordern till Australien

2005                   WJS Demo Center öppnas. En egen hall för test och utveckling.

2006                   Produktionsanläggningen utökas med monteringshall 2

2006                   Beveljet 45 ° skärverktyg lanseras

2008                   Dotterbolag i Kina

2008                   Produktionsanläggningen utökas med monteringshall 3

År 20-30
2013                   Beveljet 60 ° skärverktyg lanseras

2013                    Världens största vattenskärningsanläggning med 93 kvm arbetsyta säljs till örlogsvarv i Sverige

2014                   NCM Micro-maskinen lanseras, med 0,2 mm skärsnitt och noggrannhet på ± 0,008 mm för tillverkning av små detaljerade komponenter

2016                   T-modell instegsmaskin lanseras

2020                   Alphajet TVL skärhuvud lanseras. Den nya generationens verktyg för vinkelkompensering.

2022                   FiveX Ultra-maskinen lanseras. Ett steg in i framtiden för avancerad vattenskärning. Kompakt, högteknologisk och med ±0–120° skärvinkel.

2023                   Över 900 maskiner installeras i mer än 40 länder runt om i världen.  

Ännu har ingen maskin tagits ur produktion för bristande prestanda.

 

Kontaktpersoner

Tony Ryd, Grundare och Teknisk Chef, T: +46 457 455 448, E: tony.ryd@waterjet.se

Lennart Svensson, VD och Koncernchef, T: +46 457 455 440, E: sales@waterjet.se

Water Jet Sweden AB
Teknikvägen 4
372 38 Ronneby
Ronneby kommun
Sverige
VAT nummer: SE5565169066

Kontaktperson

KW

Tipsa en kollega

0.047