23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kompatibel och öppen EtherCAT-teknik – praktiskt beprövad i 20 år

Kommunikationssystemet som Beckhoff utvecklade och presenterade på Hannovermässan 2003 visade sig vara en högpresterande Ethernet-realtidsteknik. EtherCAT är väletablerad på marknaden tack vare kontinuitet och teknisk utveckling och är numer även en öppen IEC-standard. Idag ger EtherCAT tillräcklig prestanda och innovationspotential för att hantera kommande 20 års högpresterande automatisering.

Två decennier sedan EtherCAT-kommunikation lanserades på Hannovermässan

Beckhoff har alltid varit känt för högpresterande styrning och för det sätt man ständigt tänjer på automationsvärldens prestandagränser. Allt bygger på PC-baserade styrteknikprinciper som gör det möjligt att utnyttja datorns alla fördelar, framförallt den höga datorkraften direkt på maskinen. EtherCAT utvecklades för att den höga prestandan hos Ethernet PC-gränssnitten som var standard i början av 2000-talet skulle ge optimal effekt vid maskinautomatiseringen. Det stämmer fortfarande 20 år senare.

Men Ethernet-protokollstandarden är designad att överföra stora datamängder och långa datatelegram, inte små informationsenheter som är vanliga i maskinmiljö som t.ex. 1-bitars gränsbrytarvärden eller 16-bitars analogvärden. Det är här som EtherCAT-principerna gett en perfekt syntes av båda världar och många stora fördelar:

- systemet använder vanliga Ethernet-telegram, så det krävs inte något speciellt kommunikationskort i styrenheten

- utvecklingen av Fieldbus Memory Management Unit (FMMU) möjliggör databehandling i telegramutförande, vilket ger maximal protokolleffektivitet utan att överbelasta styrenheten

- nod-till-nod-anslutningen som följt med från Ethernet är avgörande för att ge EtherCAT optimala diagnosmöjligheter

- distribuerade klockor gav en väldigt noggrann och automatiskt synkroniserad systemtid, grunden för moderna, tidssegmentbaserade styrkoncept

- som komplement till den välgenomtänkta tekniken har även publicering inom EtherCAT Technology Group (ETG) bidragit till den övergripande acceptansen och framgången.

Ett unikt säljargument för EtherCAT är att själva tekniken inte har behövt ändras på över 20 år. Chipets grundprotokoll har alltid varit detsamma och har bara kompletterats helt bakåtkompatibelt. Samma sak gäller för Safety over EtherCAT där bakåtkompatibilitet också garanteras genomgående. Det går fortfarande att integrera och använda 100 Mbit/s-enheter med i EtherCAT G-nät. Det innebär att en aktuell EtherCAT-enhet även fungerar i en 20 år gammal anläggning. Det innebär även att EtherCAT-tekniken inte ger flaskhalsar i styrarkitekturen, för de flesta applikationer kommer det även att fortsätta med 100 Mbit/s. EtherCAT G ger en tillräcklig potential för att utan problem och teknikavbrott uppfylla de kommande 20 årens högt ställda teknikkrav.

 

www.beckhoff.com/ethercat

www.ethercat.org

Beckhoff Automation AB
Östra Hindbyvägen 70
213 74 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5566225107

Kontaktperson

Jessica Johansson
Marknadskoordinator
+46 406718157 jessica.johansson@beckhoff.se

Tipsa en kollega

0.079