23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Internationellt certifikat öppnar dörrar för mättekniker

I vissa länder är ett AUKOM-certifikat en förutsättning för att man ska få använda en mätmaskin.

Många stora internationella företag kräver att deras mättekniker har ett certifikat på att de genomgått AUKOM-utbildningen. Det är många som förväntar sig att underleverantörernas mättekniker är AUKOM-certifierade, så att de kan bevisa sin kompetens inom det mättekniska området.

AUKOM är en internationellt standardiserad kurs som kan ersätta en formell utbildning. Björn Stelin, som är senior applikationsingenjör på ZEISS, är en av lärarna på AUKOM-utbildningen. Han berättar att det kan öppna dörren till många företag om man gått en eller flera AUKOM-kurser. I vissa länder är ett AUKOM-certifikat en förutsättning för att man överhuvudtaget ska få använda en mätmaskin.

Samma innehåll i 28 länder

AUKOM är ett internationellt utbildningskoncept, som erbjuds med identiskt innehåll i 28 länder och på 17 olika språk. Deltagarna får undervisning i den teoretiska bakgrunden för alla mättekniker, inklusive grundläggande mätteknik och den matematik som ligger till grund för mätning. ISO-standarder och ASME lärs också ut, samt hur dessa ska tolkas. AUKOM utvecklades som ett samarbete mellan de största företagen som använder och tillverkar mätutrustning, med experthjälp från universitetet i Erlangen. Förutom ZEISS deltar till exempel Siemens, Volvo och SKF i AUKOM-samarbetet.

AUKOM-programmet består av tre moduler och ett GPS-steg. Varje modul avslutas med ett prov, och deltagarna måste klara provet på AUKOM nivå 1 för att bli antagen till AUKOM nivå 2, som är för de mer erfarna. Nivå 2 måste vara godkänd innan man kan börja på nivå 3, som är på avancerad nivå. GPS-steget kan tas separat och har inget slutprov.

Kurser överallt i Sverige

Under en stor del av året tar man på ZEISS emot deltagare på sina AUKOM-kurser hos ZEISS i Eskilstuna.

– Vår fördel är att vi har egna undervisningslokaler på plats i Eskilstuna. Vi har också möjlighet att erbjuda inkvartering i samma byggnad som vårt Quality Excellence Center, säger Pär Nyquist som är ansvarig för ZEISS QEC i Eskilstuna.

Björn Stelin är en av lärarna i Eskilstuna, men han åker också ut och håller kurser med kunder i hela Sverige, och även distanskurser på nätet.

Kurserna hålls på svenska eller engelska, beroende på kundens önskemål. Dock är dokumentationen alltid på engelska. Vissa av kurserna är tredagarskurser medan andra löper över fem dagar. Det finns plats för högst 12 deltagare i varje grupp.

Läs mer om AUKOM-kurser i Sverige här.

 

 

Carl Zeiss AB
Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5560353608

Tipsa en kollega

0.031