23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nyinstallerad MTE Bäddfräs hos PMC Cylinder AB

Maskinen som nyligen installerad hos PMC Cylinder AB i Vaggeryd är en MTE Bäddfräsmaskin av modellen FBF-S 2000 Faktaruta – Maskinkapacitet - Längdrörelse, ”X axel”: 2000 mm - Tvärrörelse, ramm, ”Y axel”: 1000 mm - Vertikalrörelse, ”Z axel”: 1000 mm - Spindelkona ISO 50 DIN 69871 - Spindelvarvtal 4000 rpm - Moment 2050 Nm - Verktygsväxlare ATC 40 40 Verktygsplatser

Förfallodatum
den 7 juni 2023

De ritar om kartan för tillverkning av tunga detaljer

Varför svarva när man kan fräsa? PMC Cylinders i Vaggeryd vänder på konceptet och tänker om i sin produktion av hydraulcylindrar. Med den nya MTE bäddfräsen får man både en säkrare process och enklare hantering av de tunga rören.

– Vår grej är inte körtiden i maskinen utan hanteringen av rör som väger uppåt 700–800 kg och är 3–4 meter långa. I stället för att rotera röret i en svarv går vi över till 3-axlig fräsning som både förenklar hanteringen och ger mindre risk för skador på godset, säger Kenneth Gustavsson, produktionsteknisk chef PMC Cylinders.

Leverantör av hydraulcylindrar till OEM-företag

Vi är på besök i Vaggeryd, en av PMC Cylinders tre fabriker i södra Sverige. I mer än sextio år har PMC designat, utvecklat och tillverkat hydraulcylindrar till stora och små företag världen över. För just PMC Cylinders i Vaggeryd är mobila cylindrar stora OEM-kunder i Europa den stora hemmaarenan. 

– Vi kör cylindrar till truckar från 16 ton och uppåt; containertruckar, mobilkranar och pålningsmaskiner. Sen gör vi även en del mindre detaljer till exempelvis jordbruksmaskiner, förklarar Kenneth.

Traditionellt bearbetas hydraulcylindrar genom svarvning. Bearbetning av mindre cylindrar kan relativt lätt automatiseras men ju större cylindrar det handlar om, desto mer bunden är man av traditionell tillverkning. Därför var det ett stort steg att gå över till fräsning.

Unik körning ersätter svarvning

– Vi började att diskutera detta redan för åtta år sedan och projektet har lagts på is flera gånger eftersom det inte har varit helt lätt att få med alla på tåget. Att tänka nytt känns ofta osäkert, men man måste våga för att vinna. Det är det som det här projektet handlar om, säger Kenneth.

Vid sin sida har han Tomas Estehag, säljare från Mekana Maskin i Värnamo. Det är Tomas och Kenneth som har bollat idéerna som till slut konkretiserades i en MTE bäddfräs med 2 meters x-rörelse.– I vår värld är det här inga konstigheter. Vi har sålt den här typen av maskiner länge och i mycket större utföranden där du kan få över 20 meters x-rörelse. Det som sticker ut i den här affären är att vi kunde erbjuda en standardfräsmaskin till den här unika körningen som ersätter svarvning, säger Tomas.

Modig förändring ger framgång

Ett nära samarbete mellan PMC Cylinders och Mekana har varit en viktig förutsättning för affären.

– Vi har alltid haft högt i tak i våra diskussioner. Som kund är det viktigt för mig att få känna att det finns en lyhördhet och här har Mekana blivit en samarbetspartner för oss där vi har jobbat fram gemensamma lösningar, säger Kenneth.

Tomas konstaterar att det krävs mod för att genomföra en sådan förändring som PMC Cylinders har gjort genom investeringen.

– Och det är väldigt kul att få vara med och sälja en maskin som slår undan traditionella tillverkningsmetoder för tunga detaljer, säger Tomas.

Kennet fortsätter:

– Gör man som alla andra kommer man aldrig att kunna konkurrera om något annat än priset. Man måste våga vara annorlunda.

Mekana Maskin AB
Kulvägen 3
703 69 Örebro
Örebro kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560441767

Tipsa en kollega

0.047