23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Efter sex års militär användning behövde 1 procent repareras

Teknikindustrin står för 5–10 procent av världens koldioxidutsläpp. Därför måste tekniktillverkarna skärpa sig och erkänna att de har ett ansvar.

Av Jimmy Mogensen, produktchef på Precision Technic Defence

Jag har vant mig vid att mina vänner och bekanta ständigt byter ut sina iPhones. Vissa av dem gör det varje år eller när en ny modell släpps. Jag inser förstås att det är viktigt för framför allt unga människor att ha den senaste modellen med den coolaste designen, den snabbaste programvaran, de hetaste nya apparna, den bästa kameran och så vidare. Problemet är bara att det inte är särskilt hållbart. Inte alls, faktiskt.

 Enligt den globala marknadsinformationsleverantören IDC står faktiskt teknikindustrin för 5–10 procent av världens koldioxidutsläpp. Detta faktum beror mycket på att tillverkarna och konsumenterna tillverkar, byter ut, slänger och köper nya datorer, surfplattor och mobiltelefoner i det oändliga.

Tekniktillverkarna har ett grönt ansvar
Därför behöver tillverkarna i teknikbranschen verkligen prioritera hållbarhet i förhållande till exempelvis produkternas reparationsmöjligheter, tålighet, livslängd och användning av återvunna material i produktionen. Och leverantörer som vi behöver välja tillverkare som lever upp till detta ansvar. Det är precis därför som vi har valt Panasonic TOUGHBOOK som partner.

 Precision Technic Defence levererar produkter och tjänster till militära och brottsbekämpande organ över hela världen. Vi gör det med ödmjukhet i den meningen att vi vill skydda klimatet på alla sätt vi kan. Till exempel genom ett nära samarbete med Panasonic TOUGHBOOK, som tillverkar datorer och surfplattor som är så robusta att de inte behöver bytas ut på flera år. Ibland till och med årtionden.

 Surfplattan fortsatte att fungera efter att ha blivit överkörd

En av våra gemensamma kunder är den danska armén, som 2017 beställde flera hundra TOUGHBOOK-surfplattor. Soldater i den danska armén spänner fast surfplattorna längst fram på sin personliga skyddsutrustning. På enheterna kan de enkelt ta emot kommandon och se var både vänner och fiender befinner sig. Enheterna minskar dessutom risken för missförstånd, säkrar ett högt tempo i operativa situationer och gör det möjligt för befäl att ge order till flera plutoner samtidigt. Alla dessa situationer är sådana som i extrema fall kan innebära skillnaden mellan liv och död.

 Det anmärkningsvärda är att i dag, sex år senare, har bara 1 procent av TOUGHBOOK-surfplattorna i den danska armén lämnats in för reparation. Resten bara fortsätter att fungera. Även om just den modellen inte tillverkas längre så fortsätter den att fungera och utföra viktiga uppgifter för danska soldater varje dag. Och Panasonic fortsätter att serva den. Som en parentes kan nämnas att fyra av de fem surfplattor som kommit in för reparation hade problem med hårdvaran som gick att åtgärda, medan den femte hade blivit överkörd av ett tungt fordon. Det ledde till att skärmen gick sönder, men anmärkningsvärt nog fungerade själva surfplattan fortfarande.

För mig är detta kärnan i hållbarhet: Tåliga, långlivade produkter som fortsätter att fungera vad de än råkar ut för – naturligtvis fram till en viss gräns. Utan att ständigt behöva bytas ut, slängas eller köpas på nytt.

Motsvarar att ta bort fem miljoner bilar från vägarna
För bara några månader sedan offentliggjorde EU-kommissionen ett nytt lagförslag som ålägger tillverkare av smartmobiler och surfplattor att erbjuda reservdelar och programuppdateringar i minst fem år.  Lagförslaget har som mål att mobiltelefoner och surfplattor ska utformas för att vara så energieffektiva och hållbara som möjligt, så att konsumenterna enkelt kan reparera, uppgradera och underhålla dem, och inte minst att det är möjligt att återanvända och återvinna enheterna.

 Enligt EU slänger europeiska konsumenter ofta mobiltelefoner och surfplattor i förtid och enheterna används eller återvinns inte i tillräckligt stor utsträckning. Enligt EU skulle miljökonsekvenserna av att förlänga livslängden för smartmobiler och surfplattor från två eller tre år till fem år faktiskt motsvara att ta bort fem miljoner bilar från vägarna. Detta understryker varför vi behöver hållbara teknikprodukter med lång livslängd. Och varför vi som företag insisterar på att ställa särskilda krav på våra leverantörer när det gäller hållbarhet.

Panasonic Toughbook
Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Århus Kommune
Danmark

Kontaktperson

APP

Tipsa en kollega

0.047