23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Svarvning med Y-axeln i alla riktningar

En ny bearbetningsmetod öppnar upp för svarvning av flera komplicerade detaljer med ett enda verktyg

Specialisten på skärverktyg och verktygssystem, Sandvik Coromant, introducerar en ny metod för svarvning av komplicerade former och fickor med ett enda verktyg. Reducerad cykeltid, förbättrad ytkvalitet på komponenterna samt en stabilare bearbetning är några av fördelarna med svarvning med Y-axeln.

De senaste åren har det skett stora förändringar på svarvningsområdet, med nya innovationer som till exempel PrimeTurning™ i alla riktningar, icke-linjär svarvning och interpolerande svarvning. ”Man skulle kunna säga att dessa framsteg, tillsammans med progressiv kapacitet i moderna maskiner och CAM-programvaror, har lagt grunden för den nya svarvningsmetoden med Y-axeln”, säger Staffan Lundström, Product Manager med ansvar för svarvning hos Sandvik Coromant. ”Med dessa verktyg och denna metod på plats ser vi fram emot utforska möjligheterna som denna metod kan erbjuda våra kunder.”

Så hur fungerar svarvning med Y-axeln? Precis som namnet antyder, så använder sig den nya metoden av Y-axeln, och alla tre axlar används samtidigt under bearbetningen. Verktyget roterar runt sitt eget centrum, skäret är placerat för bearbetning i YZ-planet, och frässpindelaxeln interpolerar under svarvningen. På så sätt kan man bearbeta detaljerade former med ett enda verktyg. 

Det finns många fördelar med svarvning med Y-axeln. Möjligheten att bearbeta flera detaljer med ett enda verktyg gör att man kan reducera cykeltiden. Det faktum att det inte krävs några verktygsbyten minimerar också risken för ”övergångar", det vill säga ojämnheter på närliggande ytor. De huvudsakliga skärkrafterna riktas in mot maskinspindeln, vilket förbättrar stabiliteten och minskar risken för vibrationer. En konstant ingångsvinkel förbättrar spånkontrollen avsevärt och gör det enklare att undvika spånstockning.

Två nya verktyg har tagits fram för användning vid svarvning med Y-axeln. Den nya CoroTurn® Prime-varianten lämpar sig väl för skaft, flänsar och komponenter med hålkäl. Tvillingverktyget CoroPlex® YT med CoroTurn® TR-profilskär och CoroTurn® 107-rundskär med gränssnitt med räls kan med fördel användas till komponenter med fickor och hålrum.

Sammanfattningsvis kan man säga att svarvning med Y-axeln är en metod för simultan 3-axlad svarvning med interpolering av frässpindelaxeln. De nya verktygen kan även användas i ”statiskt läge” med låst spindel, för flexibel 2-axel svarvning och med snabb skärindexering. Metoden lämpar sig för alla material och kräver en flerfunktionsmaskin med alternativ för interpolering av frässpindelaxeln under svarvning.

SANDVIK Coromant Sverige AB
Box 12
164 93 Kista
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563507846

Kontaktperson

AS

Tipsa en kollega

0.096