23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Willo vill ta guld i hållbarhet!

Svenska Willo har nått silvernivå på Ecovadis, ett världsledande system för att mäta och jämföra företags hållbarhetsarbete. Nu siktar kvalitets- och miljöchef Nina Axelsson på guld. För högsta kvalitet är, som alltid, Willos affärsidé.

Med en silvernivå på hållbarhetsarbetet är det dags för nästa steg, tycker Nina Axelsson, kvalitets- och miljöchef:

– Självklart ska vi ha guld i hållbarhet, säger hon.

 

Ecovadis är ett världsledande system för att visa och jämföra företags hållbarhetsarbete.

– En av våra kunder krävde av alla sina leverantörer att de skulle redovisa sitt hållbarhetsarbete. När vi då använde systemet såg vi värdet i att använda även för egen del, för Ecovadis kommunicerar väldigt tydligt även om det är en hel del jobb med att dokumentera och mata in uppgifter, säger Nina Axelsson.

Betyget visas i en dashboard som delas ut till kunderna. Willo delar idag dashboard med tre av sina kunder.

Det blir en win-win eftersom kunderna kan garantera hållbarhet i hela kedjan och jämföra leverantörer. Leverantörer kan benchmarka, profilera sig och få tydlig input på var det finns utrymme för förbättring.

“Bra verktyg”

– Jag ser det här som ett bra verktyg för att utvecklas. Det synliggör styrkor och utvecklingsområden.

Det finns fyra så kallade scorecard: Environment, Ethics, Labour & Human Rights och Sustainable Procurement.

Environment

En av Willos styrkor är det som handlar om Environment.

– Vår miljögrupp arbetar successivt med att förbättra KPI:er och proaktivt minska vår miljöpåverkan. Framför allt har vi jobbat mycket i tillverkningen. Tidigare använde vi mineralolja som skärvätska, nu är den vegetabilisk utom i vissa äldre maskiner. Vegetabilisk olja är bättre både för naturen och medarbetarna, om de råkar få olja på huden.

Metallspån från svarven pressas till briketter som återanvänds. Även den vegetabiliska oljan återanvänds.

Labour & Human Rights

En annan stark sida är Labor & Human Rights.
– Konceptet Willo Driv visar hur vi ska vara mot varandra och hur vi görs delaktiga i beslut. Vi är innovativa, visionära och jobbar med komplexa saker, alltid med förbättringshatten på oss.

Kan klättra högre

Den lägst hängande frukten är Ethics.
– Där har vi mycket på plats men inte alltid dokumenterat i rätt format för verktyget. Får vi den dokumentationen på plats kan vi klättra ännu högre.

Willo har en medtech-produkt godkänd för försäljning i USA samt levererar produkter till kärnkraftsindustrin. Man har certifiering i miljöstandarden ISO 14001 samt kvalitetsstandarderna ISO 9001 och 134850, som gäller medicintekniska produkter.

Kärnkraftstandard enligt NQA-1

Dessutom är man godkänd enligt NQA-1, en amerikansk kärnkraftstandard.

– I och med det kan vi leverera artiklar direkt till USA. En av våra kunder har kunder i USA och det underlättar för dem att veta att deras underleverantörer efterlever standarden.

Willo har rum med speciella renhetskrav där tillverkningen av de här produkterna sker, under strängt kontrollerade former.

Medtechprodukt godkänd av FDA

En annan stor fjäder i hatten är att man har kontraktstillverkning på en produkt som är godkänd av U.S. Food and Drug Administration, FDA.

– Det är inte vår design men vi ansvar för tillverkning samt monteringen och då måste vi vara godkända av FDA. Det är en ortopedisk produkt som används tillsammans med proteser. Det är en snabbkoppling mellan benskruv och protes med säkerhetsfunktion som kopplar loss vid för hög belastning.

Läs om unika svenska protes-bindningen

Willo AB
St Räppev 61
352 50 Växjö
Växjö kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560623828

Kontaktperson

JB
Johan Backgård
Marknads- och försäljningschef
johan.backgard@willo.se

Tipsa en kollega

0.047