23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Nya HiflexDRIVE från Bauer – den flexibla, effektiva och rena driftlösningen

| Medlemsnyhet | Företag Bauer Gearmotor Sverige AB

Växelmotorer har erbjudit lösningar för en mängd utmaningar inom olika industrier under många år. Med ännu högre krav på bättre effektivitet och minskade kostnader skapas kreativare och flexiblare lösningar.

I framkanten i området ligger Bauer Gear Motor som redan skapat en supereffektiv (IE4) permanentmagnetmotor och som nu erbjuder högeffektiva växlade lösningar som fungerar tillförlitligt i hygieniska miljöer där en regelbunden rengöring krävs.

Den senaste HiflexDRIVE-serien från Bauer erbjuder ett modulsystem som kombinerar den överlägsna effektiviteten i en IE4 permanentmagnet synkronmotor (PMSM) med de kompakta måtten för växellådan BK17. Paketet finns tillgängligt i en standard version, lackerat för konventionella applikationer eller i aseptiska versioner och rostfritt stål som är särskilt utformade för drift i hygieniska miljöer.

Särskilt lämpade för transportörapplikationer erbjuder HiflexDRIVE-lösningen många fördelar när det gäller prestanda, tillförlitlighet och flexibilitet. Men för de särskilda hygieniska krav som gäller inom t.ex. läkemedel- och livsmedelsindustrier krävs speciella komponenter som är specificerade att klara föreskrivna regelbundna rengöringsprocesser utan risk för föroreningar.

Hygienisk kvalitet

Den aseptiska konstruktionen lämpar sig särskilt för applikationer där regelbunden rengöring med kemikalier krävs för att bibehålla den hygieniska miljön. Motorn är konstruerad så att kylfläkt och kylflänsar inte behövs. Därför kan motorns yta göras helt slät och den axellösa änden tät. Detta eliminerar alla smutssamlande vrår på motorhuset och samtidigt förhindras infektionsspridning i den lokala miljön genom den rörelse i luften som en kylfläkt skapar.

Dessutom är den aseptiska versionen målad med en färg som tål både syra och bas och som därför klarar kemikalier med ett pH-värde mellan 2 och 12. Som resultat av detta tål det nya drivsystemet de rengöringslösningar och desinfektionsmedel som används inom livsmedelsindustrin utan att systemets prestanda eller egenskaper påverkas.

Varianten med rostfritt stål är konstruerad för liknande hygieniska applikationer som dessutom utsätts för risken att få mekaniska skador. Motorn är utformad på liknande sätt, tät i den axelfria änden och med slätt motorhus för att smutssamlingar.

Båda konstruktionerna har ett mycket högt inträngningsskydd. Med en kapslingsklass upp till IP69K, vilket är en särskild nivå för spruttvätt med högt tryck och hög vattentemperatur. Som ett resultat kan det nya drivsystemet klara de vanligast använda rengöringslösningar och desinfektionsmedel utan att systemets prestanda och egenskaper påverkas.

Motorprestanda

Bauer som ingår i gruppen Altra Industrial Motion har investerat avsevärd tid i konstruktion och utveckling för att säkerställa att dess PMSM-motorer och driftpaket är högeffektiva vid varierande last, ett känt problemområde för andra högeffektiva motorkonstruktioner, eftersom effektiviteten snabbt kan falla utanför de idealiska värdena för varvtal och last. Bauer’s PMSM-motorer fortsätter att vara högeffektiva även vid varierande last, upp till en belastningsfaktor på 1:5.

PMSM-motorerna har avsevärt bättre effektivitet jämfört med induktionsmotorer, särskilt vid varierande last, och har dessutom fördelen att hålla konstant varvtal oberoende av lasten. Detta innebär att motorns varvtal inte varierar - trots överbelastning eller tillfälliga spänningsfall – så länge nätet håller konstant frekvens.

För att spara energi är permanentmagnetmotorer den lämpligaste drivkällan vid följande förhållanden:

• Där varvtalet måste styras.

• Där det finns avsevärda potentiella möjligheter att minska elförbrukningen genom att motorn under långa perioder körs delvis belastad.

• Där den sparade energin snabbt betalar tillbaka investeringarna för varvtalsregleringssystemen.

• Där asynkrona standardmotorer även kräver en frekvensomformare (som därigenom medför ytterligare kostnader) för varvtalsreglering.

Bauer Gear Motor’s utbud av PMSM-motorer uppfyller redan kraven i klassen IE4 (Super Premium Efficiency) som snart ska införas. Detta är uppenbart genom deras möjlighet att uppnå energibesparingar på upp till 40 % jämfört med en frekvensomformardriven IE2 motor.
PMSM-serien innehåller en miljövänlig typ av motorer som använder en högeffektiv rotorkonstruktion som ger ett antal viktiga fördelar. Den minskar värmeförlusterna från rotorn med 100 %, de totala förlusterna med ca 25 % och ökar den totala effektiviteten med 10 % eller mer. En markant fördel för drivenheter i rostfritt stål som har sämre värmeavgivningsegenskaper än aluminium och gjutjärn. För användare av PMSM-motorer betyder dessa förbättrade egenskaper lägre totala ägarkostnader, minskade CO2-utsläpp och kontinuerliga besparingar som ger en buffert mot framtida ökade energikostnader.

HiflexDRIVE-utbudet är resultatet av en samverkan mellan Bauer’s experter inom konstruktion och tillverkning rörande både IE4-motorer och högpresterande växellådor för att kunna leverera en ytterst effektiv drivenhet med konstant varvtal som är lämplig inom ett brett område av verksamhetsmiljöer.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Bauer Gearmotor Sverige AB

Årjängsvägen 4
666 93 Gustavsfors
Sverige
Bauer Gearmotor Sverige AB

Tipsa en kollega

0.078