23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Clas Ohlsons centrallager används tryckluft från Atlas Copco

I Clas Ohlsons distributionscentral i Insjön plockas, packas och skeppas varje dag miljoner varor som säljs till kunder i Sverige, Norge och Finland. Tryckluft från Atlas Copco Compressor är en av de komponenter som bidrar till att göra det möjligt.

Clas Ohlson AB är idag ett av Nordens största detaljhandelsbolag med totalt 4 500 medarbetare i framförallt Sverige, Norge och Finland. På drygt 100 år har bolaget gått från ett litet familjeföretag till en koncern som omsätter mer än 8 miljarder om året. Framgångssagan innehåller givetvis bra produkter och nöjda kunder, men framförallt är det en berättelse om entreprenörskap, hållbarhet och en vilja att hela tiden förbättra och förenkla vardagslivet för människor. I den stora distributionscentralen i Insjön i Dalarna plockas, packas och skeppas varje dag mängder av varor som säljs till kunder som vill utveckla sitt hem, sin trädgård och sin fritid. Tryckluft från Atlas Copco Compressor är en av de komponenter som bidrar till att göra det möjligt. 

Med fokus på produkter för ett hållbart vardagsliv
Företaget Clas Ohlsons mission är att hjälpa och inspirera människor att förbättra sin vardag genom att erbjuda smarta, enkla och praktiska lösningar till attraktiva priser. Grundaren Clas Ohlson var en uppfinnare i själ och hjärta och han sökte ständigt efter nya lösningar och idéer som skulle göra vardagslivet lite enklare och lite roligare. Han var också något av en pionjär inom hållbarhet och de verkstäder för service och reparationer som han startade på 1950-talet var ett sätt att förlänga livet på olika produkter. Idag är dessa verkstäder en naturlig del i Clas Ohlsons hållbarhetsarbete och tillsammans med ett utökat sortiment av reservdelar och reparationssatser strävar företaget efter att fördröja inköpet av nya varor till förmån för de saker man redan har. 

En komplex lagerlösning där tryckluft spelar en avgörande roll för hela flödet
För att effektivisera lagerhållningen och minimera lagerkostnaderna har Clas Ohlson valt en lösning med ett till stor del automatiserat centrallager i Insjön. Den första delen av lagret byggdes 1995 och under åren har nya byggnader tillkommit för att hantera det enorma flödet av in- och utgående varor som försörjer inte bara de ca 230 fysiska butikerna utan också den alltmer omfattande e-handeln. Idag upptar lagret en yta av 77 000 kvadratmeter där det 30 till 40 meter höga helautomatiserade kranlagret skapar förutsättningar för ett smidigt flöde där gods sorteras och plockas dygnet runt. 

Logistiken inom centrallagrets väggar är mycket komplex och samspelet mellan medarbetarna, de förarlösa eltruckarna och transportbanden med tillhörande maskiner är mycket viktigt. En stor del av verksamheten är eldriven, men även tryckluften spelar en mycket stor roll för flödet. Exempelvis så används tryckluft för att reglera riktningen på rulltransportörerna och för att reglera flödet av kartonger och backar på transportbanden. Tryckluft används också i pallbytarmaskinerna, för att resa upp kartonger och för att trycka till den plast som viras kring backar och kartonger i inpackningsmaskinerna.

"Det är avgörande för oss att ha en tillförlitlig lösning med pålitliga maskiner och 100 % redundans så att leveranser till butiker och kunder inte drabbas vid eventuella störningar av tillförsel av tryckluft."  Jan Vidin , Fastighetschef, Clas Ohlson

Atlas Copco levererar tillförlitlig tryckluft med varvtalsstyrda (VSD) skruvkompressorer...
Den tryckluft som används i Clas Ohlsons distributionscentral levereras av två stycken oljesmorda skruvkompressorer med varvtalsstyrning (VSD) Atlas Copco: en GA55VSDFF och en GA33VSDFF, båda med inbyggd tork. För att säkerställa driften har företaget valt att teckna ett förebyggande serviceavtal där en tekniker från Atlas Copco regelbundet besöker och servar maskinerna. I samband med att serviceavtalet skulle tecknas om under 2020 gjordes en behovsanalys med hjälp av data från SMARTLINK, ett fjärrövervakningssystem som samlar in specifika data kopplade till kompressorernas drift och prestanda. Där framgick det tydligt att maskinerna inte nyttjades på bästa sätt. Den lite större kompressorn var inställd på att gå under veckodagarna, medan den lite mindre var inställd på att gå under helgerna. Resultatet blev en ojämn drift där GA55VSDFF startade och stoppade ofta samtidigt som den mindre maskinen underutnyttjades. 

... som regleras med hjälp av ett centralt styrsystem Optimizer 4.0
För att öka effektiviteten i tryckluftssystemet beslutade sig Clas Ohlson för att investera i Atlas Copcos centrala styrsystem Optimizer, 4.0 som nu balanserar den samlade kapaciteten mot behovet på ett bättre sätt. Styrsystemet skiftar kompressorerna när luftflödet förändras, vilket säkerställer att företaget alltid har den mest energieffektiva lösningen i drift. Till styrsystemet kopplades även en daggpunktsgivare som övervakar hur de inbyggda kyltorkarna fungerar och även två GA22 oljesmorda skruvkompressorer med fast varvtal som fungerar som back up. 

Ytterligare en fördel som följer med det nya centrala styrsystemet är minskade servicekostnader. När kompressorerna nyttjas mer balanserat kan de servas samtidigt, vilket minskar antalet gånger som en servicetekniker måste vara på plats. Att antalet drifttimmar har minskat på den större samtidigt som de ökat på den mindre har också en positiv inverkan på driftkostnaderna eftersom servicen på den mindre maskinen är billigare. 

"Efter att det nya styrsystemet installerades så märker vi att driften blivit mycket smidigare och växlar bättre från hög till låg förbrukning. Rent generellt har vi bättre kontroll på vår anläggning." Jan Vidin, Fastighetschef, Clas Ohlson

Atlas Copco Compressor AB
Sickla Industriväg 19
105 23 Stockholm
Nacka kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561552794

Tipsa en kollega

0.031