23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Foodexpo ska minska matspillet

| Medlemsnyhet | Företag MCH Messecenter Herning A/S

Nordens största livsmedelsmässa Foodexpo fokuserar på matspill och hälsa. Mässan äger rum i MCH Messecenter Herning från 6 till 8 mars 2016. Här får besökarna möta experter och inspireras till att minska matspillet i produktionen.

Varje år slängs över 700 000 ton ätbara livsmedel i Danmark. 6 till 8 mars 2016 fokuserar Foodexpo, Nordens största livsmedelsmässa, på den problematiken.

Inom temat ”Matspill och hälsa”, som är utvecklat i nära samarbete med landets ledande experter kan besökare lära sig med om matspill och i synnerhet om vad vi kan göra för att minska det.

- Vi tar steg i rätt riktning. De senaste fem åren har matspillet i Danmark minskats med 25 procent. Men det krävs fortsatt arbete och det är därför viktigt att Foodexpo åter uppmärksammar frågan, säger Selina Juul från organisationen ”Stop Spild af Mad”. Hon fortsätter:
- Det är inte bara ett slöseri med resurser, det innebär dessutom ekonomiska förluster att slänga mat. Många bespisningar och storkök har kommit igång med riktig bra processer. De har lyckats minska matspillet och många väljer att använda de sparade pengarna på att köpa ekologiska livsmedel istället.

Selina Juul, som bland annat blev utnämnd till Årets Dansk 2014, leder Foodexpos paneldebatt som också kommer att behandla ämnet matspill.

Minska matspillet med matspelet
På ”Madspill och hälsa” kan besökarna få ny kunskap och nya idéer från några av mässans spännande experter. Bland deltagarna finns Michelle Kristensen som är hälsoexpert, Judith Kyst som är chef för Madkulturen, den folkkära kocken Claus Holm samt Fraser Doherty som grundat SuperJam, en produkt som är gjord helt av frukt och bär.

Området har en interaktiv utformning och besökarna har många möjligheter att själva hitta ny information. Det kan göras genom att titta på en kortfilm, delta i quiz och spel eller åka värdekedjebanan. Banan synliggör hur matspillet kan minskas effektivt i alla led i värdekedjan.

- Vi vill att de besökande lämnar mässan med massor av nya idéer. Foodexpo är mässan för alla som försörjer sig på och arbetar med mat och att minska matspillet är viktigt för hela branschen, säger projektledaren Carina Høgsted Kirkegaard på MCH Messecenter Herning.
Maten som blir över i värdekedjebanan och hos mässans utställare går givetvis inte till spillo. Kockarna från Spisehuset Rub & Stub tar särskild hänsyn till den när de skapar sina läckra rätter. Den överblivande maten samlas in vare dag och lämnas till Rub & Stub och livsmedelsbanken som ser till att maten förmedlas till behövande.

- Vi ser fram emot att öppna portarna till denna mångsidiga mässa som bjuder på massor av nyheter, en exklusiv vinavdelning, köksrundturer, ett stort butikstorg, mycket ekologiskt och gastronomitorget, avslutar projektledaren Carina Høgsted Kirkegaard.

Fakta:
Foodexpo äger rum vartannat år i MCH Messecenter Herning. Mässan arrangeras av MCH i samarbete med en kommitté som består av 17 representanter från 14 tongivande branschföreningar inom livsmedelsstjänster och catering, hotell och restaurang samt detaljhandel.
På Foodexpo 2016 deltar över 400 utställare och ca 25 000 besökare.
”Matspill och hälsa” finns i hall M, där även alla livsmedelsleverantörer finns samlade.

Mer information: Projektledare Carina Høgsted Kirkegaard, MCH, tel. 99 26 99 86, e-post: cak@mch.dk


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
MCH Messecenter Herning A/S

Vardevej 1
7400 Herning
Danmark
MCH Messecenter Herning A/S

Tipsa en kollega

0.125