23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

En dramatisk fasad som maximerar möjligheterna med perforerad aluminium

Den hästskoformade Humanistiska teatern i Uppsala är uppseendeväckande på många sätt. På utsidan gör konstnären Ann Lislegaards abstrakta mönster dess perforerade aluminiumfasad till ett utropstecken i Engelska parken.

Humanistiska teatern hör till Uppsala universitets campus. Dess syfte är att främja det öppna samtalet, och kombinationen av form och spetsteknik gör att en person utan problem kan samtala med någon på andra sidan rummet utan att ens höja rösten Den tekniska lösningen gör därtill att allt som utspelar sig i auditoriet kan spridas också över världen i realtid – och deltagare som finns på andra håll kan medverka digitalt via en stor bildvägg i lokalen.

Aluminiumfasad med tre funktioner
Humanistiska teaterns utsida är minst lika anslående. Fasaden är utförd i perforerad, pulverlackerad och bronsfärgad aluminiumplåt med ett mönster utformat av den dansk-norska konstnären Ann Lislegaard. Hon har ritat ett invecklat, abstrakt mönster av runda former, delvis inspirerat av botanisten Carl von Linnés illustrationer.

Lislegaards vision har sedan omvandlats till digitalt format och överförts till sammanlagt 800 kvadratmeter aluminiumplåt med hjälp av RMIG ImagePerf, som ingår i RMIG City Emotion-konceptet. RMIG ImagePerf erbjuder eleganta och innovativa lösningar för de utmaningar det innebär att göra metallplåt till en ”projektionsduk” för arkitektens eller konstnärens visioner. I det här fallet reproducerades Lislegaards mönster på plåten med hjälp av sexkantiga hål i olika storlekar. Plåtarna pulverlackerades sedan i en bronskulör för att ge fasaden en varm nyans i dagsljus.

Förutom sin estetiska funktion utgör aluminiumfasaden också en elegant och diskret lösning på den utmaning det innebär att montera solskärmar på en byggnad utan att göra lösningen synlig och ”teknisk”. Plåtarna sitter 500 mm ut från byggnadens yttervägg, där de ger skugga och eliminerar behovet av extra energi eller kompletterande installationer. Aluminumplåtarna är också en perfekt plattform för den LED-belysning som pryder fasaden i mörker. I Uppsala har man valt en ljusdesign som gör det möjligt att variera ljusets färg för att spegla de stämningar som finns i huset.

Prestigefyllda priser
Den bronsfärgade fasaden med sitt vackra mönster och integrerade belysning är utförd i robusta material och mycket väl anpassad för nordiskt klimat och växlande väderförhållanden. Den gör också ett kraftfullt visuellt intryck på campus i Uppsala och fick redan i mars i år sin första utmärkelse: PLÅT18 – ett svenskt arkitekturpris avsett att uppmärksamma arkitektbyråer som tar tillvara plåtfasadens möjligheter och maximerar dem utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

”Metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning, maximerar effekten av material”, skrev juryn bland annat.

I juni belönades Humanistiska teatern också med Design S Awards 2018 i kategorin aluminium facade as public art. Projektet är även nominerat i hela byggbranschens kanske mest prestigefyllda tävling: Årets Bygge.

Hårda fakta om fasadplåten på Humanistiska teatern i Uppsala

·         Material – Aluminium EN AW-5754

·         Mönster – RMIG ImagePerf

·         Tjocklek – 3,0 mm

·         Finbearbetning – Böjning

·         Ytbehandling – Pulverlack

·         Arkitekt – White Arkitekter

·         Foto – Måns Berg

För mer information, vänligen kontakta
RMIG Sweden AB
E-post: info.se@rmig.com
Telefon: 0501-682 00

Om RMIG
RMIG erbjuder perforerad plåt och sträckmetall för många olika tillämpningar. Som världens största tillverkare och leverantör i vår bransch har vi den erfarenhet och logistik som krävs för att alltid kunna erbjuda rätt lösning till rätt pris.

Förutom fasadbeklädnader kan RMIG leverera produkter och lösningar för bygg- och arkitekturändamål som parkerings- och säkerhetskontroller, ljuddämpande vägg- och takbeklädnader, belysning, gatumöbler, räcken och gångbanor.

RMIG har försäljningskontor/produktionsenheter i 13 europeiska länder och lokala representanter i ett stort antal länder utanför Europa. Överallt erbjuder vi omfattande lokal rådgivning och valfrihet, oavsett om det gäller expressleverans av lagervaror eller skräddarsydda lösningar anpassade för unika designkrav. För mer information, besök. För mer information, besök vår hemsida.

RMIG Sweden AB
Västerängsvägen 1
542 22 Mariestad
Mariestad kommun
Sverige
VAT nummer: SE556077831701

Kontaktperson

MFD
Majken Falkenberg Dohn
+45 44208803 mfd@rmig.com

Tipsa en kollega

0.079