23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Perfekt yta direkt vid fräsning

Vad som tidigare inte ansetts vara möjligt vid fräsning är nu en realitet, tack vare moderna verktyg och maskiner, fräsning behöver inte nödvändigtvis åtföljas av slipning eller polering.

Oavsett om det handlar om finmekanisk bearbetning eller generell grov bearbetning söker alla företag nya vägar för att effektivisera sina processer. Pionjärer på marknaden är de företag som arbetar med tillverkning av precisionsdetaljer där det sista steget i processen är speciell polering eller slipning. För vissa detaljer kan/kunde det innebära upp till 100 timmar av efterbehandling. Därför har investeringar i avancerade bearbetningsmaskiner och moderna verktyg visat sig vara mycket kostnadseffektiva. I det perspektivet har nu verktygshållaren fått en mycket avgörande roll.

Spegelytor med exakt geometri

Den kvalitetsnivån som idag kan nås med hjälp av precisionsbearbetning är extremt hög. Idag är slutresultatet efter bearbetning jämförbart med tidigare resultat efter polering, slipning och/eller laserbearbetning. Tester vid ETH i Zürich har visat att man kan uppnå ytkvalitet på Ra < 25 nm med speciellt balanserade planfräsmaskiner och vid normal planfräsning Ra < 3 nm. Dessa nivåer motsvarar en standard som normalt bara klaras av genom polering. Inom plastindustrin var det tidigare bara möjligt att få högglansiga formsprutade och bearbetade plastartiklar genom en invecklad poleringsprocess, idag är det möjligt att få samma resultat från den efterföljande bearbetningen enbart. Vid bearbetning av icke järn-haltiga material och användning av diamantverktyg kan ytor idag skapas som kan användas som spegelytor i laserapplikationer. Dessa resultat skapar en mängd fördelar för producenterna, den totala tillverkningstiden blir kortare, risk för konvexiter eller rundade kanter försvinner helt då slipning eller polering inte längre är nödvändigt.


Underhållsfri fasthållning
Konventionella verktygshållarsystem som hylschuckar eller värmekrymphållare klarar inte av den nya krävande maskinbearbetningen. Ofta förekommande problem som uppstår med dessa hållare är bestående märken, förstörda verktyg, koncentritetsproblem eller felaktiga bearbetningsmått eller kvalitetsfel. SCHUNK TRIBOS verktygshållare som bygger på polygontekniken har dock egenskaper som minimerar risken för att dessa problem skall uppstå. TRIBOS verktygshållare har en rundgångsnoggrannhet på < 0.003 mm vid utstick på 2.5 x D och balanseringsgrad G 2.5 vid 25000 rpm. Eftersom TRIBOS verktygshållare inte har några rörliga delar är de heller inte mekaniskt “känsliga” och är därför heller inte underhållskrävande. Även efter flera tusen cykler ses ingen materialutmattning och har utöver de mycket goda vibrationsdämpande egenskaper. Med hydrauliska verktygshållare kan verktyg bytas på bara ett par få sekunder och ändå få en extremt stabil process. Beroende på val av hållare kan hastigheter på upp till 205000 rpm användas. Även verktyg med mycket små skaftdiameter (från 1 mm) kan hållas och bytas utan att processtabiliteten ändras.

Tack vare marknadens allt högre krav och vissa marknaders specifika önskemål har SCHUNK kontinuerligt utvecklat sitt program av verktygshållare, den senaste utvecklingen innebär TRIBOS polygonhållare med extra fin balansering. Nu kan serierna TRIBOS-Mini och TRIBOS-RM med skaft HSK-E 25, HSK-E 32, och HSK-F 32 fås med balanseringsgrad G 0.3 vid 60000 rpm redan vid skaftdiameteter 0.5 mm. Dessa extrema precisionshållare möjliggör helt ny bearbetning i de mest krävande applikationerna om man tittar på ytkvalitet och bearbetningsprecision. Jämfört med vanliga balanserade hållare uppnås också en väsentligt längre livslängd.

Reducering av vibrationsmärken i volymavverkning
Det är ett välkänt faktum att verktygshållare har en betydande inverkan på den bearbetade ytkvaliteten. Nu har det ytterligare bekräftats i en studie gjord vid wbk Institute for Production Technology i Karlsruhe, Tyskland. Studien genomfördes av professor Jürgen Fleischer och presenterades 2014. Olika typer av verktygshållare testades under studien i fullt eller halvt ingrepp i olika maskiner. Studien visade att SCHUNKs hydrauliska verktygshållare TENDO E compact nådde upp till 300% längre livslängd för verktygen än motsvarande värmekrymphållare. Speciellt noterbart är även att med ett enda undantag gav TENDO E compact alltid högre ytkvalitet än värmekrymphållare. Vid djupare ingrepp i materialet, desto större blev skillanden på vibrationsmärkena. Dämpningsegenskaperna hos hydrauliska verktygshållare ger längre verktygslivslängd och bättre ytfinhet. Även vid lika ytfinhet är det dessutom möjligt att uppnå både högre skär- och matningshastigheter.

Dubbel effekt vid 5-axlig bearbetning
Vid användning av 5-axliga bearbetningsmaskiner blir TENDO E compact verktygshållare kombinerad med förlängare en mycket effektiv kombination. Tack vare den kompakta storleken på verktygshållare med förlängare lösningen skapas inga störande konturer och innebär dessutom en effektiv dämpande enhet. Även här innebär de höga dämpningsegenskaperna och rundgångsnoggrannheten längre verktygslivslängd och högre ytfinhet. Vid byte av verktyg i en TENDO-hållare krävs enbart en insexnyckel, för TRIBOS en enkel manuell klämanordning.

Schunk Intec AB
Box 190 57
Morabergsvägen 28 (besöksadress)
152 26 Södertälje
Södertälje kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561346320

Tipsa en kollega

0.047