Upptäck FFI!
FKG vill öka intresset bland leverantörsföretagen.
Merparten av svensk leverantörsindustri utgörs av små och medelstora företag. Då den framtida tillväxten främst väntas ske i dessa företag, måste de också få en större del av de externa medel som finns inom forskning och utveckling. För att stimulera innovationskraften ytterligare tar FKG ett omtag i arbetet med det strategiska fordonsforskningsprogrammet FFI, FordonsForskning och Innovation.
FKG vill få fler svenska leverantörsföretag att engagera sig som fullvärdig part i det strategiska fordonsforskningsprogrammet, FFI.
– Vi gör ett kraftfullt omtag framför allt för att få med små och medelstora företag, säger FKG:s vd Fredrik Sidahl.
Denna viljeförklaring från FKG:s sida stöds av Vinnova, som är ansvarig för FFI:s olika program. En del av omtaget är att Peter Bryntesson, verksam som teknikkonsult och senior rådgivare till FKG, går in i FKG:s arbetsgrupp för FFI. Han ersätter Stephen Wallman som
kommer att kvarstå som rådgivare till FKG under en övergångsperiod.
Det innebär att FKG:s arbetsgrupp från årsskiftet utgörs av Peter Bryntesson, Kurt Myhr (tidigare Volvo PV) och Leif Ohlsson (tidigare DB-Schenker). Vidare kommer PR- och informationsinsatserna samt den strategiska kommunikationen kring FFI mot leverantörsföretagen att öka.
Ansvar för detta har Göran Björklund, seniorrådgivare till FKG och chefredaktör för FordonsKomponenten.
Stimulera leverantörsföretagen
– Vi kommer att öka kommunikationen kring FFI och andra forsknings- och utvecklingsfrågor med leverantörsföretagen. Den som har funderingar kring FFI-projekt eller annan FoU ska ta kontakt med oss för att bolla sina idéer, ställa frågor samtidigt som vi kan hjälpa till med att formulera ett projektförslag, säger Peter Bryntesson.
– Därför kommer vi att ge FFI ett större utrymme på FKG:s hemsida där vi även kommer att utveckla ett frågeforum samt ha någon form av svar på ofta förekommande frågor, fortsätter han.
Flytta fram svensk leverantörsindustri
Enligt Peter Bryntesson är den övergripande målsättningen med omtaget kring FFI att få bättre balans både beträffande forsknings och utvecklingsprojekt och fördelade ekonomiska medel mellan deltagande fordonstillverkare och svensk leverantörsindustri.
– En viktig del av detta arbete är att få FFI:s beredningsgrupp och styrelse att förstå att även leverantörsföretag kan driva FFI-projekt utan fordonstillverkare, OEM.
– Minst lika viktigt är att få leverantörer att inse de möjligheter som FFI innebär även för dem, menar Peter Bryntesson samtidigt som han betonar behovet av fortsatt innovationskraft inom svensk fordonsindustri.
Teknikbolagens möjligheter
Dock finns en viktig nöt att knäcka under det första kvartalet för FKG:s arbetsgrupp. Det är vilken roll som teknikbolagen ska ha i FFI eftersom de inte har någon slutprodukt.
– Enligt FKG:s pragmatiska synsätt innebär det att teknikbolagen bör få möjlighet att tjäna pengar under projektets gång. Annars är det stor risk att vi går miste om bolagens kompetens, säger Peter Bryntesson.
För att reda ut frågan om teknikbolagens roll kommer FKG att ta upp frågan med Clepa, den europeiska branschorganisationen för fordonsindustrins leverantörer, samt se hur andra länder arbetar med motsvarande FoU-projekt.
– En förmodad slutsats är att teknikföretagen kommer att jämställas med akademi eller tekniska institut, summerar Peter Bryntesson.
Europeisk konkurrenskraft
Avslutningsvis nämner han EU:s stora innovationsprojekt Horizon 2020. Även detta borde innebära en möjlighet till medfinansiering av egen FoU för svenska leverantörsföretag samt möjlighet till gränsöverskridande projekt i syfte att stärka europeisk industris konkurrenskraft.