23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Biocidfri rening av skärvätska ger både hälsovinster och bättre ekonomi

Att använda skärvätskor i metallindustrin är nödvändigt. Men eftersom skärvätskor för eller senare påverkas av mikroorganismer är det vanligt att hälsofarliga biocider ingår i skärvätskekoncentratet eller som extra tillsättning.

Nu finns det ett alternativ till biocider på marknaden, FluidWorker från miljöteknikföretaget Wallenius Water. Reningen sker kontinuerligt och det är därför möjligt att minska eller eliminera biocidhanteringen helt. Den aktiva reningsprocessen bygger på Wallenius AOT (avancerad oxidationsteknologi), en kombination av UV-desinfektion och aktivt syre som bryter ner mikroorganismer, helt utan biocidtillsatser.
- Skärvätskor utgör en stor del av produktionskostnaden, inte bara i inköp utan även hantering och destruktion, säger Hans Ahlgren, affärsområdesansvarig för Wallenius Water skärvätskesystem. Med FluidWorker behöver skärvätskan inte bytas lika ofta. Det gör att de oplanerade produktionsstoppen blir färre vilket leder till ökad produktivitet och lägre totalkostnader.
Mycket tyder på att den Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, kommer begränsa användningen av ämnen som kan ha allvarliga effekter på människor och miljö. En del av förändringen är att vissa så kallade sensibiliserande ämnen måste deklareras vid lägre koncentrationer än tidigare. Fördelen för användare blir tydligare riskinformation, något som gör det möjligt att välja bort ämnen man inte vill exponera sig för.
FluidWorker är ett komplement till de kundanpassade system som används för större systemvolymer. Fördelen är att den inte kräver någon anpassning utan kunden kan installera den själv utan avbrott i pågående produktion. Skärvätskans livslängd kan ofta mer än fördubblas så det finns helt klart stora vinster att göra. GKN Aerospace, före detta Volvo Aero i Trollhättan har sedan 2012 ett kundanpassat system installerat, vilket avsevärt har förbättrat arbetsmiljön för de omkring 75 anställda som arbetar i och kring avdelningen som fått den biocidfria reningen.
- Om vi kan slippa ett byte av skärvätska beräknar vi ha sparat in hela investeringen, säger Anders Calestam, skärvätskeansvarig, GKN Aerospace.
- Hälsa och arbetsmiljö är alltid högsta prioritet. Det är därför vi begränsar biocidanvändandet, säger Roger Wallin, skärvätskekoordinator, som arbetat på GKN Aerospace i snart 30 år.
För mer information, kontakta:
Hans Ahlgren
+46 (0) 8 120 138 37 | hans.ahlgren@walleniuswater.com

Wallenius Water är ett svenskt miljöteknikföretag som utvecklar och marknadsför uppströmslösningar för att rena vätskeflöden i industriella processer. Systemen används bl a för att rena ballastvatten i fartyg, recirkulerat vatten i fiskodlingar samt skärvätskor inom metallbearbetande industri. Wallenius Waters lösningar säljs och distribueras i Europa och Asien. För mer information, se www.walleniuswater.com

Wallenius Water Innovation AB
Junohällsvägen 1 (Stora Essingen)
112 64 STOCKHOLM
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE559127703201

Tipsa en kollega

0.047