23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Starkare stål, lättare konstruktioner

När Matek, en estnisk tillverkare av monteringsfärdiga timmerhus, planerade för en ny fabriksbyggnad var det en takstolskonstruktion i Ruukki double grade hålprofil som visade sig vara den optimala lösningen.

Det gav planerarna friare händer, stålkonstruktionerna blev lättare och spannen kunde göras längre.

Det kan tyckas märkligt att ett företag som tillverkar måttbeställda timmerhus väljer stål som byggnadsmaterial för sin industrilokal. Men så var fallet när det estniska företaget Matek AS planerade en utökning av sin befintliga fabriksbyggnad. Takstommen tillverkades av Ruukkis nya double grade hålprofil.

"Vi övervägde förstås att använda trä som byggnadsmaterial, men Estland har stränga brandsäkerhetsbestämmelser för industrier som använder trä som råmaterial. Redan tidigt i projektet stod det klart för oss att om vi byggde i trä skulle det försena färdigställandet av byggnaden betydligt, eller så skulle den bli orimligt dyr", säger Mateks VD Sven Mats.

Bevisade besparingar
Takytan på Mateks nya industribyggnad är cirka 4 800 kvadratmeter. Genom användningen av Ruukki double grade hålprofiler gick det åt 8,5 % mindre stål i takkonstruktionen än om man hade använt S355-stål.

Projektet utnyttjades också som källa till exakta forskningsdata för stålsektorn: Meistri Projekt AS, projektbyrån som utformade byggnaden, och Tallinns universitet gjorde en studie av kostnadseffektiviteten vid användning av double grade hålprofiler i ett faktiskt byggnadsprojekt.

Enligt Anti Metsamaa, försäljningschef på Ruukki,möttes universitetsvärlden och byggnadsindustrin på ett föredömligt sätt i projektet.

"När Mateks fabrik var klar, bestämde sig en ingenjör på Meistri Projekt för att använda projektet som ämne för sin blivande magisteravhandling. Ruukki engagerade sig också i avhandlingen. Avhandlingen visar att utnyttjandet av Ruukki double grade som stålsort S420 gav en besparing på 12 % i den mängd stål som behövdes för att bygga Mateks fabrik", säger Metsamaa.

Noggrann design
Mateks VD Mats säger att utformningen av den nya industribyggnaden gjordes mycket noggrant. Syftet var att konstruera en låg takstomme i stål med sparsam materialanvändning.

"Vi arbetade nio månader med att planera projektet tillsammans med Meistri och det tog tre månader att välja byggnadsentreprenör. Beräkningarna visade att Ruukki double grade uppfyllde alla våra krav", säger Mats.

Minskningen av byggnadens volym genom den lägre takkonstruktionen gjorde att man också kunde spara in på material i fasaden. Vikten på takstommen blev lägre än normalt genom användningen av double grade hålprofiler, och det gjorde också att man kunde förlänga spannen i takstommen. Mängden vatten som krävs enligt brandskyddsbestämmelserna blir också mindre, liksom det årliga underhållsbehovet.

Lättare stål underlättar byggnadsprocessen
Holger Karema, styrelseordförande för projektbyrån Meistri Projekt som planerade Mateks industribyggnad, säger att han tog chansen att prova Ruukkis nya stål, eftersom det uppfyllde alla krav som ställdes på sträckgränsvärden.

"Det var inspirerande att arbeta med folket från Ruukki, eftersom de var genuint intresserade av att utveckla sina produkter. Som användare av produkten är det trevligt att få vara med och påverka. Och som designer tycker jag det är viktigt att få tillgång till all information och allt stöd. Så var det i det här projektet och det underlättade vårt arbete betydligt."

Lättare stål gör hela byggnadsprocessen mycket lättare. Det sparar inte bara material utan även hanterings- och lagringskostnader. Det ger också mindre miljöbelastning.

"Hela processen är ekonomiskt hållbar och slutresultatet är utomordentligt", tillägger Karema.

Slutanvändaren Matek tycker också att man gjorde ett bra val.

"Vi är mycket nöjda med samarbetet med de olika aktörerna, de konstruktionslösningar som valdes och med råmaterialen", säger Mateks VD Sven Mats.

FAKTA
Matek AS är ett estniskt företag som tillverkar måttbeställda monteringsfärdiga timmerhus. Matek är med sina 25 år det äldsta företaget inom moderna monteringsfärdiga timmerhus i Estland. Cirka 94 % av produktionen går på export, främst till Norge. 2011 beslutade företaget att investera i tillväxt och bygga en ny fabrik jämsides med den gamla. Takstommen för den nya fabriken tillverkades av Ruukkis nyligen lanserade double grade hålprofil.

Konstruktionsröret Ruukki double grade innehåller samtidigt specifikationerna för två separata stålsorter enligt standarden EN 10219: S355J2H och S420MH. Beroende på användningsobjekt och tillämpning kan kunden välja det alternativ som passar bäst eller rentav utnyttja de båda stålsorterna i samma konstruktion. Konstruktionsröret kan användas som ett renodlat rör av traditionell S355-kvalitet eller alternativt som den starkare S420-kvaliteten. När utgångspunkten är utmärkt användbarhet och ett enkelt konstruktionsarbete är förstahandsvalet S355, medan S420 lämpar sig för objekt där en betydande viktbesparing och längre spännvidder eftersöks.

Ruukki double grade hålprofiler har hög hållfasthet men är ändå lätta att bearbeta och forma. De nya stålsorterna kan användas för att göra konstruktionerna betydligt lättare och öka spannen mellan dem. Det ger konstruktörerna fler möjligheter att optimera konstruktionerna.

Ruukki double grade finns i runda, rektangulära och kvadratiska hålprofiler.

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Tipsa en kollega

0.031