23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Riskminimering vid palletering

Risker med palleteringsanordningar och särskilda omständigheter vid bedömning av dessa maskiner.

Palleterare är ofta integrerade i produktionsprocessen och kopplade till ett automatiskt transportsystem, transportband eller liknande maskiner som sträck-rullmaskiner. Därför är de inte alltid utrustade med säkerhets- eller skyddsanordningar. Men man kan ändå lita på att integratören har vidtagit riskminimeringsåtgärder vid slutmonteringen. Då används ofta en inhägnad för att säkra palleteraren med en säkerhetsteknisk inbyggd grind som har en entréplats. I många fall förekommer dock allvarliga brister, till exempel:

Pallutgång

1. Pallutgången är inte säkrad. Ibland används enkla, anvisande åtgärder (bommar, skyltar) för att varna personer innan de beträder anläggningen samt informera om att energiförsörjningen ska brytas (stängas av) innan anläggningen beträds. Dessa så kallade ”administrativa åtgärder” är tyvärr ofta verkningslösa försök att minska risken. Därför är det lämpligare att vidta skyddsåtgärder som elektrokänsliga anordningar (t.ex. ljusbommar).

Spärranordningar saknas

2. Om maskinanvändaren eller underhållspersonalen har skaffat sig tillträde till palleterarens in- och utmatningsområde är han/hon inte automatiskt skyddad mot de för- och efterkopplade maskinerna via säkerhetsfunktioner (ljusridåer...). I sådana fall saknas till exempel spärranordningar, som förhindrar att ett upphöjt pallbord störtar ner på grund av en defekt eller ett kedjefel. Spärranordningar ska vara implementerade i mekaniska palleterare (enligt SS-EN 415-4). För ett pallyftbord som drivs via en enkelt verkande hydraulisk cylinder kan en (normalt sluten) backventil monteras direkt på cylinderfoten. Den fungerar då som ett störtskydd när man öppnar en skyddsgrind eller trycker på nödstoppsknappen.

Återinkopplingsspärr/märkning

3. För underhållsuppgifter under pallbordet (t.ex. på det hydrauliska kretsloppet, spärrmekanismen) finns det inte någon spärranordning som hindrar pallbordet från att falla ned. En extra mekanisk stoppanordning (t.ex. mekaniska bultar eller utstakningsanordningar) i stagpositionen ska användas vid större underhållsarbeten (som en del av ett korrekt förfarande för säkerhetsrelevant blockering/förregling).

Palleterare innebär stora risker

Eftersom det är nödvändigt att beträda palleteraren och eftersom en eller flera av de säkerhetsbrister som beskrivs ovan kan förekomma, finns det en risk för att det kan ske mycket allvarliga olyckor. Otillräckligt säkrade palleterare ska ha högsta prioritet när risk- och anläggningsbedömningar görs! Undvik farliga rörelser och säkerställ en varsam hantering med lagrad energi med hjälp av skräddarsydda lösningar.

Lär dig mer om maskinsäkerhet innan olyckan är ett faktum!

Med sitt internationella nätverk av experter inom maskinsäkerhet finns er partner Pilz vid er sida. Kontakta oss! Pilz står till ert förfogande när det gäller rådgivning, konstruktion, implementering och validering av era maskiner och anläggningar.

Mer information:

Pilz service för automatisering, anläggnings- och maskinsäkerhet »


Pilz på Facebook !:
http://www.facebook.com/pages/Pilz-SE/125031174182372 »
Pilz på YouTube !:
http://www.youtube.com/pilzse »

www.pilz.se

Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial
Smörhålevägen 3
434 42 Kungsbacka
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5020506183

Kontaktperson

Mike Uppdal
Marketingkoordinator
+45 74436332 m.uppdal@pilz.dk

Tipsa en kollega

0.047