23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Hållbarhetsfrågor i fokus för Ruukki

40 procent av den totala energikonsumtionen i världen spenderas i hus, kontor och byggnader.

Enligt Petteri Lautso, chef för hållbarhetsfrågor och arkitektur vid det finländska företaget Ruukki, är det möjligt att nå nära nollnivåer för kontorsbyggnader. Företaget har utvecklat nya energibesparande stålprodukter och system, som används vid konstruktionen av byggnader. Stålstrukturer är dessutom återvinningsbara i princip oändligt.

Även om Ruukki har varit involverad i många stora byggnadsprojekt i Sverige genom åren – Malmö Arena, Uppsala Konsert & Kongress, Skanskas Gröna skrapa i Göteborg och i Waterfront Congress Centre i Stockholm – så är företaget relativt okänt för en större publik i Sverige. I dag är den svenska marknaden en av de allra viktigaste.

Hållbarhetsarbete i toppklass
Ruukkis långvariga arbete inom hållbarhetsfrågor visar resultat. I år placerar sig företaget på första plats i det globala Dow Jones Sustainability-index DJSI World och DJSI Europe. Indexet inkluderar globala stålföretag som presterar goda resultat inom hållbarhetsområdet.

– Ofta möts ekonomi och hållbarhet och mycket handlar om sunt förnuft, förklarar Petteri Lautso. Han fortsätter: – Genom att använda specialstål är det möjligt att producera lättare stålprodukter och minska materialåtgången, vilken innebär mindre CO2-utsläpp i produktionsprocessen. Lättare produkter innebär även lägre energiförbrukning i logistikdelen. Men det är bara en del av förklaringen. Fastighetsägare tittar i allt högre utsträckning på de operativa kostnader, och här finns en hel del att förbättra. Och Ruukki är en av de som går främst i ledet.

Samarbete med universitet
Ruukkis produkter används inom ett brett spektra. Stålpålar är ett materialeffektivt alternativ vid grundläggningen av byggnader, stålstommar gör det möjligt att bygga rymliga sporthallar, industrilokaler och kontor. Ruukki har även utvecklat energipålar som samtidigt hämtar upp geoenergi från marken. Fasadbeklädnader i stål är ett fjärde exempel. De så kallade energipanelerna, där både utsidan och insidan av väggarna är täcka med ett tunt skikt av stål med ett isolerande material i mitten, är en ny energibesparande produkt.

– Omkring 80 procent av CO2-utsläppen kan härledas till driften av fastigheten och endast 20 procent är kopplade till produktionsfasen. Genom att använda vår nya energipanellösning, en vidareutveckling av sandwichelementen, är det möjligt att minska energikonsumtionen avsevärt, säger Petteri Lautso.
Ruukki har utvecklat konceptet i samarbete med universitet och kunder. Målet var att konstruera en så energieffektiv lösning som möjligt. Två faktorer var särskilt viktiga: att konstruera en lufttät byggnad och att återanvända värmen från ventilationssystemet.

– I det nordiska klimatet sparar energipanelslösningen omkring 30 procent av energikonsumtionen, säger Petteri Lautso. Projektet startade 2009 och de första produkterna började produceras 2011. Det första objektet med energipaneler är Sole Skog, en sporthall i närheten av Oslo. Ruukki har även börjat integrera solceller och solpaneler i sina fasadbeklädnader. Ett exempel är Astrum business center i Salo, Finland.

– Slutresultatet med de många detaljerna blev mycket bra, både vad gäller den tekniska och estetiska delen, säger Petteri Lautso.

Samarbete för hållbarhet
Ruukki gör även betydelsefulla framsteg i andra frågeställningar inom hållbarhetsområdet. Petteri Lautso tror att den största potentialen finns inom ett ökat samarbete mellan olika intressenter – fastighetsägare, leverantörer, operatörer och andra aktörer inom fastighetsbranschen.

– Jag ser allt fler partnersamarbeten i det här värdekedjan. Min gissning är att de som samarbetar, kommer att överleva.

SSAB AB
BOX 70
101 21 Stockholm
Borlänge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560163429

Tipsa en kollega

0.047