23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

GC1040 – första val av frässort för rostfria stål

Tillräckligt seg för att förbli vass vid bearbetning av austenitiskt och duplext rostfritt stål.

GC1040 är en ny skärsort från Sandvik Coromant, specialisten på skärverktyg och verktygssystem. Den är utformad för att ge säker funktion med långvarigt vassa skäreggar vid fräsning av rostfria stål.

Även om den är framtagen som en bred sort för området rostfritt stål (ISO M) så säkerställs säkra och optimerade prestanda även i extrema situationer som bearbetning av austenitiskt eller duplext material med pinnfräsar med långa överhäng.

Den nya sortens framgång bygger på ett extremt tufft finkornigt hårdmetallsubstrat som ger fantastisk motståndskaft mot kamsprickor och brott, tillsammans med en specialdesignad slitstark PVD-beläggning.

Finbearbetning och grovbearbetning
GC1040 är lika bra vid finbearbetning som vid medelgrova bearbetningsoperationer. Den passar i första hand för torr bearbetning, men fungerar även vid våtbearbetning och medelhöga skärhastigheter. Dess vassa skäreggar möjliggör låga skärkrafter och långsam förslitning.

För fräsning mot skuldra med en fräs med liten diameter, eller när det krävs en allmän sort för fräsning i rostfritt stål, är GC1040 nu Sandvik Coromants rekommenderade förstahandsval. Sorten är enkel att använda för alla typer av fräsning. Nu kan kunderna känna sig fullständigt trygga vid instabila skärbetingelser som intermittenta skärförlopp och besvärliga in- och utgångar. Dessutom möjliggör den helt säker bearbetning vid obemannade operationer.

Imponerande prestanda
GC1040 sticker verkligen ut i sitt applikationsområde (liten fräsdiameter, fräsning mot skuldra, austenitiskt rostfritt stål), vilket följande test visar. Vid fräsning mot skuldra i en detalj av AISI304 i en vertikal ISO 40-fleroperationsmaskin hade skären (monterade i en CM390-fräs) en skärlivslängd på 12 minuter och producerade tre slutförda detaljer – en markant förbättring gentemot de fyra minuter och den enda detalj som en konkurrerande produkt erbjöd.

Vid torra förhållanden var det axiella skärdjupet 1,5 mm, medan det radiella skärdjupet var 14 mm. En skärhastighet på 150 m/min användes tillsammans med en matningshastighet på 0,15 mm/varv.

När konkurrentens skär kan drabbas av urflisning efter relativt få detaljer bibehåller GC1040-skären en säker funktion i cirka 50 % längre tid. Vid test på en värmeväxlarkomponent, som fräses med en CM245-fräs i en horisontell ISO 50-bearbetningsmaskin utan skärvätska, hade GC1040-sorten en skärlivslängd på 18 minuter och slutförde tre detaljer i austentiskt rostfritt stål DIN1.4571.

Jämför detta med 12 minuter och bara två detaljer med en konkurrerande sort. Det axiella skärdjupet var 4 mm, medan det radiella skärdjupet var 30 mm. En skärhastighet på 200 m/min användes med en matningshastighet på 0,25 mm/varv.

GC1040 ingår i CoroMill®-familjer som innehåller CM490, CM390, CM245, CM300, CM200, CM331 och CM210.

SANDVIK Coromant Sverige AB
Box 12
164 93 Kista
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563507846

Tipsa en kollega

0.031