23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fokus på design

I Sapas ProfilAkademi får kunderna lära sig hur man skapar kostnadseffektiva, funktionella och smarta lösningar.

KUNDER INOM ALLT fler branscher upptäcker fördelarna med att använda det flexibla, lätta och estetiska materialet aluminium. Det är många som vill lära sig mer om detta mångsidiga material, som används i allt från kaffemaskiner till datorer och bilar.

Sapa delar med sig av sin expertis genom olika samarbeten med högskolor och universitet som vill börja erbjuda kurser om aluminiumprofiler inom ramen för sina utbildningsprogram. Kunder och andra intressenter kan lära sig mer om aluminiumdesign via Sapas ProfilAkademi, en ferdagarskurs som genomförs i en rad olika länder (se faktarutan). Här får deltagarna praktisk utbildning under ledning av interna och externa experter som hjälper dem att omsätta idéer till innovativa, funktionella och kostnadseffektiva lösningar.

– I akademin får deltagarna utveckla sina färdigheter inom aluminiumprofiler. Till sin hjälp har de produktdesigners, metallurger och andra interna och externa specialister, säger Peter
Hedman, chef för Sapas North American Technical Center i Portland, Oregon, USA. Deltagarna får också möjlighet att arbeta med specifika profiler. 

– Ibland kommer kunderna till oss med en komplicerad konstruktion som är svår att genomföra i praktiken. Efter kursens första dag, när deltagarna har fått lite grundläggande designkunskaper och lärt sig mer om olika användningsområden för aluminiumprofi ler, kan de sätta sig ner med någon av våra experter och börja skissa på en lösning, säger Peter Hedman. Vid kursens slut har de ursprungliga konstruktionerna ofta omarbetats till lösningar som hjälper kunderna att spara både tid och pengar och som är enklare att genomföra rent produktionsmässigt.
– Vi diskuterar olika kostnadsfaktorer. Om man inte är insatt i tillverkningsprocessen är det svårt
att skapa kostnadseff ektiva profi ler, säger Peter Hedman.

I Sapas Profi lAkademi får deltagarna dessutom lära sig mer om toleranser och hur olika delar kan anpassas efter varandra. De får också lära sig att förstå och tolka komplicerade industristandarder för toleranser.

MÅNGA NYA IDÉER brukar dyka upp efter den inledande presentationen av olika kundprojekt. Här kan deltagarna få inspiration att börja använda lösningar som har tillämpats inom andra branscher. En kund som arbetar med kyltransporter började till exempel använda sig av samma isoleringsteknik som man använder i aluminiumfönster.

Under utbildningen delas deltagarna in i mindre grupper, där de får arbeta med olika produkter och lösningar av aluminium.
– Grupparbetet bidrar till att stimulera den kreativa processen. I en grupp kanske vi till exempel sätter en inköpare, en designer och en vd från olika branscher, för att se hur gruppdynamiken påverkar kreativiteten hos varje enskild person, säger Peter Richter, som är ansvarig för Sapas Profi lAkademi i Sverige.

Eftersom deltagarna kommer från olika miljöer, kan alla bidra till gruppen med sina respektive erfarenheter.

– God design handlar om att se saker och ting ur olika perspektiv, säger Peter Richter. Han ser även ett ökat fokus på design i allmänhet.
– Det är produktens yttre som vi först lägger märke till. De bolag som inte satsar på design har ingen framtid inom branschen.

Hydro Extrusion Sweden AB
Metallvägen
574 81 VETLANDA
Vetlanda kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563667483

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.047