23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Smart och stark robotserie sparar på koldioxidavtrycket

KR FORTEC ultra-serien är en nyhet i KUKAs sortiment i år är. Det handlar om robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.

– Den låga egenvikten gör att de drar mindre energi, vilket är en fördel både ekonomiskt och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Micael Amandusson, channel manager på KUKA Nordic.

Designen – kallad ”double up”– gör att det går att få upp lyftkapaciteten i förhållande till robotens egen vikt, samtidigt som styvheten och noggrannheten blir mycket hög.
För att klara samma vikter som KR FORTEC ultra-seriens KR 800 – som lyfter upp till 800 kilo – har det tidigare varit nödvändigt att gå upp en klass när det gäller nyttolasten. Men att gå upp en klass innebär inte bara att robotarna blir tyngre och drar mer energi, de kostar även mer både i inköp och underhåll.
En annan fördel ur ett hållbarhetsperspektiv är att det går åt mindre mängd material i tillverkningen av robotarna med den nya, lättare designen. Det bidrar i sig till en ökad resurshushållning och ett minskat koldioxidavtryck.
Fordonsindustrin med sin kommande batteriproduktion är en av de branscher som har efterlyst den här typen av starka men relativt lätta robotar, säger Micael Amandusson.
Bakgrunden är att elbilsproduktionen medfört att OEM:erna har fått börja han-tera fler tunga komponenter än tidigare, exempelvis de kraftfulla batterierna.

Automotive är dessutom en bransch som är mer i fokus än andra när det gäller att få ner sin klimatpåverkan.
I KUKA FORTEC ultra-serien finns i flera varianter, där KR 800 är den mest kraftfulla. KR 480 lyfter lite mindre vikter, men har å andra sidan en räckvidd på upp till 3,7 meter. Till det kommer KR 640 och KR 560 – robotar med förlängd axel 3 och har höga tröghetsmo-ment som specialitet.
Robotarna i serien behöver bara tre former av underhåll: oljebyten, visuell inspektion samt smörjning av kabelsatsen och lagren på utjämningssystemet.
Även reservdelskostnader är låga. Mean Time Before Failure för serien är på 400 000 timmar, men skulle något ändå hända är tillgången på reservdelar mycket god. KUKA har satsat på att i så stor utsträckning som möjligt använda samma delar i gjutgods, motorer och växlar för de olika robotarna i serien.
– Över huvud taget får du en väldigt bra kalkyl när det gäller den totala ägandekostnaden (TCO), de här robotarna är bäst i sina klasser ur den synpunkten, säger Micael Amandusson.

KUKA Nordic AB
A Odhners gata 15
421 30 Västra Frölunda
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5562540723

Kontaktperson

CA
Carola Andersson
Marknadsansvarig
+46 708327068 carola.andersson@kuka.com

Tipsa en kollega

0.032