23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ny fabrik med rörlaser i spetsen

| Medlemsnyhet | Företag TRUMPF maskin ab

Nordic Road Safety i Timrå bestämde sig för att storsatsa på egen produktion hemma i Sverige, byggde 1200 kvadratmeter verkstad och installerade fem teknologier på samma gång – bl a rörlaser, kantpressning och laserskärning.

Väg- och trafiksäkerhet

Säkerheten kring en stor del av våra vägar och kunskapen och regelverket runt om – det har vi Nordic Road Safety att tacka för. Det handlar om vägräcken, mitträcken, broräcken och bullerskärmar runtom i Norden och Baltikum. Företaget bestämde sig att storsatsa på egen produktion och implementerade tre nya tekniker samtidigt - kantpressning, laserskärning och rörlaserskärning. Tre maskiner från TRUMPF samt en fräs och en svetsrobot installerades sommaren 2021. Det var mycket att stå i där ett tag för kusinerna Birger och Åke Larsson, båda delägare samt Birger också VD och Åke Produktionsansvarig. ”Men det har ju gått väldigt bra, säger Birger, i januari var vi i gång med allt och nu producerar vi runt 40 ton i veckan, mestadels rör i varierande tjocklekar.”

 

Rätt kunskap och rätt resurser …

Idag finns det hundratals säkerhetssystem att bygga efter en väg. NRS handlar sällan med slutkunden utan byggföretagen. Det man konkurrerar med är egenskaper. Det handlar om hur räcket hanterar olika fordon i olika storlek - hur böjs räcket, hur deformeras fordonet. ”Våra kunder beställer önskade egenskaper. Vår styrka är att vi hjälper dem välja rätt för vi har all kunskap om regelverket och det är en stor del till att vi får jobben,” säger Birger. Som tillverkare måste man även alltid visa upp ett testresultat av simuleringar och autentiska tester samt ha allt CE märkt. ”Vi är ensamma i Norden med testutrustning för autentiska krockprover samt för datorsimuleringar” säger Birger. Företaget satsar även stors resurser på produktutveckling. ”Vi tillhandahåller även alla kringtjänster för våra produkter, säger Birger, så som projektledning, utveckling och monteringen.”

 

…och rätt rörlaser

När det blev dags att börja med egen produktion strävade Birger och Åke efter en optimal maskinpark för just deras konstruktioner. ”Det är mycket 8 meters rör i varierande tjocklekar.” säger Åke. Vi valde därför TRUMPF´s rörlaser TruLaser Tube 7000 fiber som lever upp till kravet 8 meter rör ut samt kraven på de tunga material vi hanterar”. ”Rätt använd är maskinen så oslagbar så det finns inte” säger Åke, den är helt unik”. De är relativt ensamma med rörlaserskärning i sina trakter uppe i norr vilket gör de än mer nöjda med sin investering. ”Vi vill så småningom även ta in mer legoarbeten, säger Åke, på alla våra maskiner men framförallt i rörlasern, där vi har mycket ledig kapacitet.” Maskinen kommer med 4 kWför att kunna skära grovtjocklekar. De valde även bland annat funktioner som tiltbart skärhuvud - BevelCut som innebär skära fasningar och försänkningar och tack vare RapidCut kan man skära små konturer med mycket hög skärhastighet och den här funktionen ökar produktiviteten avsevärt.

 

Tre TRUMPF teknologier samtidigt

Förutom rörlasern installerade NRS kantpressen TruBend 5320 och TruLaser 1030 fiber så totalt tre relativt nya teknologier för dem. NRS investerade också i helt automatiserad in och utlastning till rörlasern och har själva anpassat rörlasern en del efter egna behov som att bygga på med saxbord till exempel. ”Vi gör mycket eget till vår maskinpark, även i våra egna maskiner också, säger Åke, som till exempel mycket fixturer. Även egna kantpressverktyg gör vi faktiskt rätt ofta i lasern, fortsätter Åke.” ”Ibland handlar det om så få detaljer vi ska göra och så speciell konstruktion att vi tycker det blir bättre för oss att ta fram verktyget själva.”

 

Inlärningskurvan var lite brant i starten vad gäller kantpressningen och styrsystemet ”Vi hade i stort sett ingen erfarenhet här, säger Birger och inte heller fanns det möjlighet att åka och titta på maskinerna live på grund av covid.” TRUMPF erbjöd dock en riktigt bra live demonstration av TruBend 5320 från huvudkontoret i Ditzingen, Tyskland. Det gav oss mycket, säger Åke och även att titta en massa på filmer. TruLaser 1030 fiber är en kompakt platsbesparare som erbjuder förstklassig TRUMPF-kvalitet och expertis till låg investerings- och driftskostnad. ”Vi valde vi ett lite mindre format som hanterar lite mindre plåta (3x1,5m). Då kan vi förbruka så mycket som möjligt och slipa hantera restplåt. Vi tycker det blev väldigt rätt för oss så som vi tänkte oss,” säger Åke

 

"TRUMPF som leverantör valde vi till störst del faktiskt tack vare förtroendet vi fick för säljaren Fredrik," säger Åke Birger håller med - "Förtroendet var a och o." "Vi kollade även upp referenser genom att ringa runt litegrann, säger Åke, som sagt vi hade ju problem att besöka någon den här perioden." Så kände vi väl oss lite gröna på det här och det blev ännu tryggare att ha allt från samma leverantör, fortsätter han. Samma serviceorganisation att vända sig till kände vi också var fördelaktigt." säger Birger. 

 

Produktion hemma i Sverige

Verksamheten NRS bygger mycket fördelaktigt på en stor orderstock. ”Det är ju få verkstäder förunnat så klart,” säger Birger. De stora upphandlingarna sträcker sig i flera år och är uppdelade i delprojekt. Ett exempel är E20 sträckan Mariestad - Vårgårda där man förser sju etapper med vägräcken. Ett annat var samtliga räcken på Götaälvbron. ”Det har ju resulterat i att vi kunnat ta stora investeringar i maskiner och byggt ut samtidigt”, säger Birger. Från början vid 2015 var tanken att man skulle arbeta med produktutveckling av importerade räcken. Det som föranledde de stora investeringarna var att man ganska snart insåg att man kan göra det bättre på egen hand hemma i Sverige och samtidigt spara på miljön. Idag är de dryga 50 anställda på NRS med sälj- och projektledningskontor också i Västerås och Borås och 1200 kvm verkstad i Timrå. Man ökar en del just nu på bullarskärmar och andra skyddsanordningar ”Vi ökar hela tiden i produktion och har många framtida idéer, säger Åke, och vi ser att det framförallt kommer att öka med rörlaserskärning." 

 

Historik

Samtliga av dagens sex delägare i NRS kommer ursprungligen från företaget Birstaverken som i början av 1990 talet bearbetade vägräcken. Dessa importerade man främst ifrån Kina där Birger tillbringade mycket tid de första åren. Efter en tid köptes Birstaverken upp och ingår till slut med flera andra bolag i koncernen SafeRoad. Efter en tid går dagens delägare i NRS ur SafeRoad och startar en verksamhet som arbetar med produktutveckling för vägräcken - Nordic Road Safety 2015.

Medlemsnyhet

Företag
TRUMPF maskin ab

Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Sverige
TRUMPF maskin ab

Tipsa en kollega

0.143