23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Framtidssäkrad presslinje med halverade cykeltider

Cykeltiden halverades när AP&T uppgraderade presslinje hos PVI Esskå.

– Nu har vi en tillförlitlig och framtidssäkrad lösning som presterar i klass med en helt ny presslinje. Genom att låta AP&T uppgradera utrustningen har vi kortat cykeltiderna med närmare 50 procent, säger Tomas Lidbacken, vd på PVI Esskå i Landeryd.

PVI Esskå i halländska Landeryd är en väletablerad underleverantör till den svenska fordonsindustrin. I huvudsak tillverkar man chassi- och karossdetaljer till tunga lastbilar. 

Relationen med AP&T sträcker sig tillbaka till 1980-talet. Under åren har ett antal hydraulpressar och produktionslinjer från AP&T installerats i PVI Esskås anläggning och så gott som samtliga är fortfarande i drift. 

 – Mekaniken i våra pressar är praktiskt taget outslitlig, men styrsystem och annan elektronik blir så småningom föråldrade. För att förebygga oplanerade stillestånd och säkra en långsiktig tillgång till reservdelar rekommenderar vi kunder som har äldre produktionslinjer att göra en översyn för att se vad som kan förbättras, säger Dan Barvö, Key Account Manager på AP&T.

Det var så arbetet med den nu aktuella uppgraderingen började 2019. I den helautomatiska produktionslinjen, som varit i drift sedan millennieskiftet, ingår tre 500-tons hydraulpressar och ett antal linjärrobotar.

 – Vi gick igenom utrustningens skick och prestanda och presenterade förslag på åtgärder som skulle minimera riskerna för framtida produktionsstopp och dessutom innebära en effektivare process, säger Dan Barvö. 

I rekommendationen till PVI Esskå ingick bland annat en ombyggnad av linjens styrsystem och utbyte av all ingående automation. En stor investering, men betydligt mindre än för en helt ny linje.  

Beslutet att gå vidare togs i början av 2020. 

– Vi kände oss väldigt trygga med det. För några år sedan lät vi AP&T göra en liknande ombyggnation på en av våra andra linjer, med ett resultat som verkligen överträffat våra förväntningar. Med den investering vi nu gjort räknar vi med att kunna öka vår produktionskapacitet med ungefär 500 timmar per år, säger Tomas Lidbacken. 

Målet var att få all ny utrustning på plats under semesterperioden sommaren 2022. Linjen stängdes ner i början av juli. Cirka fyra veckor senare var installationen klar och den uppgraderade linjen kunde startas upp igen. 

– Allt har gått enligt tidplanen. Vi har bytt samtliga styrsystem och operatörspaneler, tre nya SpeedFeeders är på plats, liksom effektiva avstaplare, grindskydd, smörjsystem och mycket annat, berättar Dan Barvö.

 Tomas Lidbacken är nöjd. 

– Leverans och installation har skett helt enligt överenskommelse och utan störningar. Det ska AP&T ha en stor eloge för. 

Fakta

  • PVI Esskå tillverkar chassi- och karossdetaljer till lastbilar. Företaget ligger i halländska Landeryd och har ca 60 medarbetare.
  • Samtliga PVI Esskås hydraulpressar är levererade och installerade av AP&T.
  • Sommaren 2022 uppgraderade och framtidssäkrade AP&T en av företagets presslinjer genom att bygga om styrsystem och installera helt ny auomationsutrustning.
  • Investeringen har minskat linjens cykeltider med ca 50 % och ökat produktionskapaciteten med ca 500 timmar/år. 

esskametall.com

 

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.047