23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Högt specialiserade mättekniker har blivit en sällsynthet

ZEISS har hjälpt Siemens Energy med mätningsuppdrag i många år, men de senaste fyra åren har samarbetet intensifierats.

Bristen på arbetskraft med specifika kvalifikationer har drabbat många företag inom svensk industri. Hos Siemens Energy har man insett att det är utmanande att rekrytera högt specialiserade mättekniker till fabriken i Finspång.

– En fullt utbildad mättekniker som ska arbeta med våra ZEISS-mätmaskiner och Calypso-mätprogrammet är det nästan omöjligt att få tag i, säger Jörgen Holm (foto), specialist på mätteknik på Siemens Energy.

Intensifierat samarbete

ZEISS har hjälpt Siemens Energy med mätningsuppdrag i många år, men de senaste fyra åren har samarbetet intensifierats. 

– ZEISS har avsatt en person som arbetar för oss, och för Siemens Energy är han precis som en anställd. Men ZEISS har också andra som hjälper oss. Om de får ett uppdrag, löser de det på ett mycket professionellt sätt och ofta väldigt snabbt. Jag är nöjd och glad över att vi har kunnat anlita ZEISS, och behovet kommer att öka. Dels får vi nya produkter, dels är våra produkter under ständig utveckling, säger Jörgen Holm.

Siemens Energy har fyra Olika ZEISS-mätmaskiner på fabriken i Finspång. För mätning, analys och presentation av resultat använder Siemens Energy mätprogrammet Calypso och ZEISS-plattformen PiWeb. På ZEISS mäter de också upp delar som Siemens skickar till Eskilstuna. Dessutom tillhandahåller ZEISS fortbildning och utbildning för Siemens Energys medarbetare.

– För några veckor sedan höll vi en Calypso Basic-kurs. Och i samarbete med ZEISS har vi planerat en mer teoretisk utbildning där vi nu börjar med steg 1 av 4. Det är en omfattande utbildning i vad mätteknik är och hur mätmaskiner fungerar. Kursdeltagarna får också lära sig om kvalitetsarbete kopplat till mätmaskiner, säger Jörgen Holm.

Grön omställning till vätgas

Siemens Energy producerar främst gasturbiner för kraftgenerering och drivning av kompressorer och pumpar. Koncernen har inlett en stor grön omställningsprocess, där målet är en omvandling från gasturbiner baserade på fossila bränslen till turbiner baserade på vätgas, biogas eller andra former av förnybar energi.

– Det bästa vore att köra med 100 procent vätgas, vilket också är målet säger Jörgen Holm.

Fakta

  • Det finns cirka 3 000 anställda vid Siemens Energys verksamhet i Finspång.
  • Företaget är den i särklass största privata arbetsplatsen i Finspång.
  • 95 procent av produktionen går på export.
Carl Zeiss AB
Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5560353608

Tipsa en kollega

0.031