23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Logicut växlar upp till nästa nivå inom laserskärning

Med lång tradition att skära och bearbeta produkter i stål, rostfritt och aluminium utvecklar nu Logicut produktionseffektiviteten ytterligare med ny investering.

I hjärtat av Mälardalen hittar vi Logicut. De tillhandahåller främst vidareförädlade laserskurna produkter i mindre eller mellanstora serier. Vidareförädlingen består av allt från kantpressning, gängning, valsning, borrning till svetsning. David Månsson, ägare och VD har varit i firman i tjugo år. ”Vår styrka är en bred och flexibel verkstad med bra anpassad maskinpark” säger han. Logicut producerar även rena laserskurna detaljer men fokus är att få med hela processen. ”Vi är väldigt duktiga på all sorts förädling, kunderna kommer tillbaka och därför har vi valt att rikta in oss på det” säger David.

 Optimal nyinvestering för verksamheten

På Logicut ställer man höga krav på kvalitet och leveransprecision. De har valt att medvetet fokusera på segment med mindre till medelstora serier. Verkstaden är utformad efter den strategin. Likaså organisationen som besitter bred kompetens och agerar snabbt och lyhört. Strategin tog man med sig i investeringen av laserskärmaskinen TruLaser 1030 fiber som installerades i slutet av mars 2022. Målet med investeringen är att ta Logicuts laserskärning ytterligare en nivå i kvalitet och produktivitet. Maskinen är perfekt för kortare serier, omställningar och hög flexibilitet till låg investerings- och driftskostnad. Förutsättningar väl anpassade för Logicuts strategi. ”Den nya maskinen är helt rätt för oss, säger David, och den täcker in 99 procent av skärbehoven.” Med TruLaser 1030 fiber har företaget också tagit höjd för ett antal år framåt. ”Den är perfekt i produktivitet och kommer att generera rätt nivå av lönsamhet ett bra tag framöver”  

 Familjeföretag

Företaget är ett äkta familjeföretag i tredje generationen där rötterna går tillbaka till Davids farfar som 1952 startade firman Månssons verkstäder i dagens grannfastighet. Då Davids pappa senare tog över blev namnet Bålsta verkstäder. David har varit anställd i företaget sedan sin examen i industriell ekonomi 2002. Han blev verksamhetschef 2008 och driver nu företaget i egen regi sedan 2020 under namnet Logicut. Idag är man tio anställda i företaget där ibland Davids två syskon och därmed fortsätter familjetraditionen. Storasyster Cilla är idag operatör på TruLaser 1030 fiber. 

 Bra resultat i rostfritt och aluminium

Logicut har valt att vara breda och flexibla även i olika material och på så sätt öppna upp för nya kundsegment. Något som främjar detta är hur bra den nya maskinen är i rostfritt och aluminium. ”Vi gör mer och mer i rostfritt och aluminium överlag samt vidareförädlar detta,” berättar David.  I lasern kör de mycket rostfritt upp till 8 millimeter, aluminium upp till 5 mm och stål upp till 10 millimeter. Mycket mer kapacitet i tjockare rostfritt och aluminium finns i maskinen - upp till 20 millimeter. Mer och mer produktion som tidigare skurits med gas och plasma lyfts nu över till laserskärmaskinen. Idag ligger man runt förhållandet 90/10 i laserskärning kontra gas/plasma mot tidigare kanske 70/30.

 Produktiv tack vare intelligenta funktioner

TRUMPF investerar mycket i forskning och utveckling av bland annat intelligenta funktioner i maskinerna. Som ett resultat blir maskinerna mer och mer självlärande. Allt handlar om att få en så stabil skärprocess som möjligt där inte operatören ska behöva bevaka och justera kritiska moment. I TruLaser 1030 fiber finns till exempel ett kollisionsskydd som automatiskt stoppar om det uppstår en kollision mellan arbetsstycke och skärhuvud. Det sitter en magnetbrytare i skärhuvudet som slår till om skärhuvudet skulle tilta ur position. ”Det är en väldigt smart funktion,” säger David. Funktionen sparar kostnader och det går enkelt att starta om maskinen igen.

 Vill inte vara utan dysväxlaren

”Den automatiska dysväxlaren är också fantastiskt bra, säger David och självklar att ta med – den vill man inte vara utan” Att linser och dysor är i bästa möjliga kondition är avgörande förutsättningar för att uppnå tillförlitliga processer och hög detaljkvalitet. Om dysan inte arbetar som den ska kan det resultera i gradbildning och extraarbete. Dysan kontrolleras och byts ut per automatik med den här funktionen. ”Det betalar sig flera gånger om, säger David, maskinen kör på och det blir ingen spilltid alls.”

 BrightLine fiber

Funktionen möjliggör förstklassiga skärresultat över hela plåttjockleksområdet. Fokalpunkten regleras helt automatiskt efter materialets tjocklek. På så sätt kan man enkelt lägga plåtar efter varann på skärbordet med helt olika tjocklek och maskinen löser detta. Dessutom erhålls samtliga fördelar hos fastkroppslasern vid tunnplåtsbearbetningen, särskilt de höga hastigheterna.

 Automatisering

Maskinen går dessutom att automatisera med bland annat in- och utlastning och sortering eller kopplas samman med andra maskiner. David har i nuläget valt att inte automatisera utan väntar att växla upp när behovet är större. ”Jag tror att vi kommer att komma dit på sikt om vi till exempel skär mycket mer i tunn plåt. Det går oerhört snabbt och då kan behovet av automatisering öka”.

 Smidig och tillgänglig serviceorganisation viktigt

Varför det blev TRUMPF är en blandning av tur, skicklighet och framtidsdrömmar. För det första var tidpunkten för investering helt rätt. David drömde också om att växla upp och satsa på en stor aktör som kan tillhandahålla hög servicegrad, produktivitet och kvalitet. En stor serviceorganisation runt om var ganska avgörande för Logicut. Att vara trygg i att hjälpen finns inom nära håll när den behövs och att det dessutom går smidigt. ”Vi gör först och främst allt vi kan själva för att lösa ett problem, säger David, men när det tar stopp för oss då måste vi snabbt kunna få hjälp.” David berömmer funktionen med fjärrdiagnostik där en tekniker enkelt kan koppla sig upp mot maskinen och vara behjälplig. Likaså har både David och hans syster använt TRUMPFs serviceapp vilken de tycker är ett snabbt och smidigt verktyg.

 Stort intresse i CAD

Davids vinnande koncept på nya maskiner är att först kunna maskinen själv och i nästa steg bygga upp organisationen kring maskinen. ”Det är en inkörningsperiod på varje maskin som är viktig att låta ta sin tid, menar David och den här laserskärmaskinen är en riktig Porsche – när man väl kör i gång då går det fort”. Den närmaste tiden nu är fokus därför att själv bli helt insatt i maskinen och sedan bygga på med personal runt den. Ett stort steg man dessutom tar är att i samband med den nya lasern också gå över till 3D CAD. Därmed har David lagt en hel del tid på att sätta sig in i sin nya maskin och främst i CAD systemet. Det har gått väldigt bra enligt David, med övergången till 3D. ”Det är för mig värdefullt att kunna 3D CAD från scratch med ritningar, konstruktion och rätt anpassningar för maskinen, säger han. Framförallt vid utbredningar av komplexa detaljer har jag otrolig nytta av det här.”

Skärning utförs förutom i lasern även med kombinerad gas och plasmaskärning för grövre plåt. Logicut arbetar därmed i ett ansenligt spann av plåt mellan från 1 - 100 millimeter. Mer och mer produktion lyfts nu dock över till laserskärmaskinen. Idag ligger man runt förhållandet 90/10 i laserskärning kontra gas/plasma mot tidigare kanske 70/30.

Största kunden sysslar med automatisk sophantering och är involverade i de flesta nybyggen inom Norden. Det handlar om allt från sopnedkast till automatiska nedsugningsanordningar till centraler och sortering. Logicut står här för ett flertal detaljer kring upphängningar och inkast. Inom fordonsindustrin levererar Logicut mycket till lastbilspåbyggare som gör bland annat olika typer av lastflak.

 Den senaste investeringen beskriver David som ett steg i rätt riktning och tillsammans med medarbetarna har Logicut med den här satsningen en positiv utmaning att ta sig an. ”Vi tycker det här är väldigt kul” säger David. David personligen går mer och mer mot att arbeta mer med de strategiska och taktiska frågorna i företaget, men kommer alltid att ha ett gediget intresse och kunskap inom produktionen. Och styrkorna i Logicut är definitivt den breda kunskap alla har, optimerad maskinpark för verksamheten och flexibilitet och kvalitet i allt de gör. Och David trivs där det händer – mitt på fältet – som man brukar säga.

 

 

 

TRUMPF maskin ab
Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Alingsås kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562403369

Kontaktperson

KG
Karin Gustafsson
Marknadskoordinator
+46 322669700 karin.gustafsson@se.trumpf.com

Tipsa en kollega

0.047