23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bemästra processen: Högglansbearbetning

| Medlemsnyhet | Företag HORN Sverige

Spegelytor och ytfinhet till inom nanometer. Dessa är egenskaper som endast kan uppnås med processen med ultraprecisionsbearbetning eller högpolerad bearbetning. Att använda rätt precisionsverktyg med rätt sort garanterar det perfekta resultatet

Spegelytor och ytfinhet till inom nanometer. Dessa är egenskaper som endast kan uppnås med processen med ultraprecisionsbearbetning eller högpolerad bearbetning. Att använda rätt precisionsverktyg med rätt sort garanterar det perfekta resultatet. Ytan som produceras är alltid en spegelbild av verktygets skäregg. Tack vare sin inre struktur och hårdhet kan endast en skäregg av monokristallindiamant (MCD) poleras tillräckligt fint för att en absolut felfri yta ska kunna produceras under skärandebearbetning. Det finns inga datorstödda maskiner för perfekt polering av en felfri skäregg. Endast expertens beröring och kunskap med specialutbildade anställda kan garantera detta högpolerade resultat. Efterbehandling av förstklassiga verktyg är en rent manuell uppgift.

Högpolerad bearbetning med MCD är en av de ultimata disciplinerna inom bearbetning med geometriskt definierade skäreggen. Två hundradelsmillimeter ytbehandling skiljer en mycket bra yta från en perfekt yta med spegelfinish. Användningsområdet är brett och tillverkningsprocessen används i många branscher. I smyckesindustrin ger verktygen bländande glans; till exempel vid tillverkning av synliga delar för kvalitetsarmbandsur och de flesta vigselringar. Vid tillverkning av speglar för rymdteleskop garanterar den praktiskt taget perfekt exakta formen på den frästa spegelytan en distorsionsfri utsikt över rymden. Diamantspetsade verktyg har använts vid tillverkning av nästan alla synhjälpmedel, från glasögon till kontaktlinser. En annan möjlig tillämpning är verktygs-, modell- och formtillverkning. Detta är ett område där tidskrävande och dyr polering kan sparas. Listan kan göras stor, inte minst inom den medicinska sektorn, där dessa verktygssystem är fast etablerade.

 För att vrida en väggmonterad kranprototyp fick en användare i uppdrag av en tillverkare av premiumbeslag att titta på högpolerad bearbetning. Den rena geometrin och plana ytorna i prototypkonstruktionen kräver bearbetning med MCD. Oegentligheter i ytan och geometrin skulle vara synliga genom den efterföljande förkromningen. På grund av dessa kvalitetskrav uteslöts polering efter bearbetning, eftersom även små oegentligheter i ytan skulle påverka reflektionen av ljus från kromskiktet, som bara är några mikron tjockt, enormt. Användaren hade inte mycket tid att hitta den bästa lösningen på denna bearbetningsuppgift. Svårigheten att bearbeta mässingsgjutningen var den långa projektionslängden på cirka 200 mm. Horn hittade en lösning med hjälp av en MCD-tippad ISO-skärinsats. Den ytfinish som krävs av ventiltillverkarens konstruktörer kan då uppnås genom strikt kvalitetskontroll.

https://www.phorn.de/en/news/detail/mastering-processes-high-polish-machining/

https://www.phorn.de/en/products/ultra-hard-cutting-materials/mkd-werkzeuge/

https://www.phorn.de/en/katalog/download/ultra-hard-3/

Medlemsnyhet

Företag
HORN Sverige

Noravägen 1
691 53 Karlskoga
Sverige
HORN Sverige

Bilder och video

Tipsa en kollega

0.093