23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Avstickning i rostfritt stål med System 222

| Medlemsnyhet | Företag Gühring Sweden AB

Efter en framgångsrik lansering av vårt vändskär 3mm för stålbearbetning fick vi ofta följdfrågan från kunden: när lanseras ett skär för bearbetning i rostfritt stål? Svaret är nu!

Gühring System 222 för spår och avstickning har utökats. Förutom vändskär för stålmaterial finns det nu också ett verktyg med en bredd på 3mm för avstickning i rostfria stålmaterial. Med två skäreggar och en längd på 22 mm är vårt nya vändskär utmärkt lämpat för avstickning av de allra vanligaste diametrarna. Vi erbjuder även ett omfattande sortiment av hållare med och utan intern kylning.

Många produktionsenheter bearbetar i en blandning av stål och rostfria stålmaterial. De senaste åren har i synnerhet efterfrågan på rostfritt stål ökat drastiskt, detta oavsett vilken bransch vi pratar om. Inom de flesta branscher bearbetar man alltmer i rostfria och svårbearbetade material. Efter en framgångsrik lansering av vårt vändskär 3mm för stålbearbetning fick vi ofta följdfrågan från kunden: när lanseras ett skär för bearbetning i rostfritt stål? Svaret är nu!

Vid serietillverkning används detta vändskär för avstickning i svarvar med stångmatare. Då avstickning ofta är den sista applikationen på en komponent är processtillförlitligheten en otroligt viktig faktor. Om verktyget går sönder här kan den i princip färdiga komponenten skadas. Självklart är det därmed viktigt att använda ett skär vars geometri, skärmaterial och beläggning har optimerats för just denna applikation.

Gührings R&D enhet lade stort fokus på samspelet mellan spårbrytare, hårdmetallkvalitet, beläggning och utformning av skärkanten. Resultatet pratar för sig själv.

Spånbrytare för optimal spånkontroll

Under utvecklingen lade man extra fokus på spånbrytning vilket tillslut resulterade i en extremt effektiv spånbrytare. ”Processtillförlitlighet är lika med spånbrytning och spånbrytning är lika med processtillförlitlighet” förklarar Marco Bücheler, produktchef för spårverktyg på Gühring.

Vid spårfräsning och avstickning måste en spånbrytare arbeta effektivt, ”drar ihop spånor” eftersom spånor måste vara smalare än spårbredden. Resultatet är en pålitlig spånbrytning och god ytkvalitet.

För en optimerad spånborttagning rekommenderas också riktad kylvätska. Den sänker temperaturerna under bearbetning, håller skärslitaget lågt och förbättrar ytkvaliteten. Klämhållarna i System 222 har ett internt kylsystem för en direkt kylvätsketillförsel.

42% kostnadsbesparing

Den framgångsrika kombinationen av geometri, skärmaterial och beläggning är ett resultat av omfattande tester. En förserie togs fram och testades tillsammans med utvalda kunder. Feedbacken från kunder var genomgående mycket positiva då man i de allra flesta fall kraftigt överträffade resultat från tidigare använda verktyg.

I exemplet nedan ökades matning från 0,06mm till 0,08mm vilket resulterade i kraftigt minskade bearbetningstider, detta tillsammans med bibehållen skärhastighet. Vid denna serietillverkning på 15 000 komponenter talar vi om en tidsbesparing på mer än fem timmar. Trots den högre matningen producerar Gührings verktyg 40 procent fler avstickningssnitt än tidigare brukat verktyg.

Marco Büchelers slutsats: ”Vi har utvecklat en produkt som rent tekniskt är otroligt svårslagen. Våra tester har visat att vi presterar bra och är konkurrenskraftiga i en bred palett av rostfria material”.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Gühring Sweden AB

Plastgatan 14
531 55 Lidköping
Sverige
Gühring Sweden AB

Bilder och video

Tipsa en kollega

0.126