23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rätt maskin till rätt produkt

| Medlemsnyhet | Företag TRUMPF maskin ab

Optimerad maskinpark för rätt ändamål kännetecknar plåtbearbetningsföretaget GLS Henjo.

I Småland redan 1945 startades firmorna Gnosjö Laserstans och Henjo. Idag gör de en gemensam framgångsresa i koncernen GLS Industries under namnen GLS Laserstans och GLS Henjo. Med lång erfarenhet av plåtproduktion och med en modern maskinpark är koncernen nu en komplett leverantör från bockad tunnplåt till avancerad bearbetning och med kunder i alla branscher. Tidigare ingick ytterligare två företag i koncernen berättar, koncern VD Jens Petersson, där vi behållit det ena i GLS Laserstans. Det var Jens farfar som startade Gnosjö Laserstans 1945, som till en början gick under namnet David Pettersson AB. Jens tog över familjeföretaget 1993 efter sin far, och har sedan dess drivit och utvecklat företaget till en stark aktör i branschen. Sedan 2019 består koncernen då av två de produktionsenheterna GLS Laserstans i Gnosjö respektive GLS Henjo i Ljungby.

 

GLS Henjo står för det grövre plåtsegmentet och systerföretaget för den tunnare bearbetningen. På så sätt har vi olika kundinriktning och kompletterar varandra, säger Jens. Jens tog över rollen även som VD på GLS Henjo 2020 och är därmed koncernens VD idag och sedan april 2022 är Kalle Meijer platschef på GLS Henjo. De två har arbetat nära varandra sedan förvärvet där Kalle först var produktionsansvarig. Förvärvet blev ett lyft för GLS Henjo där vi nu ingår i en koncern som kan och förstår de utmaningar och investeringsbehov en underleverantör har, säger Kalle. Tillsammans har jag och Jens sett över organisation, processer och förändringsbehov och gjort stora förändringar och investeringar – och vi pratar samma språk om plåt.

 

Uppdaterad maskinpark på laser och kantpress

GLS Henjo som ofta varit tidiga med ny teknik och bland de första i Sverige med en lasermaskin på åttiotalet var vid förvärvet in i GLS Industries något eftersatta i maskinparken på lasersidan. Vi fick in vår första fiberlaser 2020, berättar Kalle, som menar att detta var alldeles för sent egentligen. På kantpressidan har vi däremot legat i framkant hela tiden och nu har vi även laserkapaciteten på plats. Koncernen är med detta kompletta med stans, laser, kantpress, vikmaskiner, svets och pulverlackering. En styrka med GLS Henjo är att hålla mycket hög kvalitet i grovt material. De levererar mer kompletta och svetsade detaljer. Vi gör mest detaljer som ska direkt till en slutmontering såsom motorhuvar, batteriskåp, tankar, chassidetaljer, säger Kalle. Viss montering kan vi också göra, men vi vill göra så mycket plåt det går. Här har vi under samma tak laserskärning, kantpressning, svetsning och lackering.

 

TruLaser 3030 fiber – ändamålsenliga maskiner

På lasersidan fick GLS Henjo in en 8 kW fiberlaser 2020 och 6 kW 2021 – båda är TRUMPF´s  TruLaser 3030 fiber och kännetecknas som snabba maskiner för alla skärningsuppgifter. De imponerar med hög flexibilitet och kostnadseffektivitet och skär lönsamt i alla plåttjocklekar. Vi skär upp till 20 mm men det varierar mycket, säger Kalle. Maskinen med 6 kW laser är en verkligt ändamålsenlig maskin, fortsätter han. Den spottar ut detaljer - vi lastar in, trycker på knappen och kör, precis som det ska vara. GLS Henjo som haft TRUMPF-maskiner i många år introducerade dessa i koncernen. Det har alltid varit enkelt att arbeta med TRUMPF, säger Kalle med bra projektledning och framförhållning till exempel. Tekniken blir ju också både enklare och mer användarvänlig hela tiden.

 

Rätt automatisering till rätt maskin…

Till maskinen med 6 kW lasern valde man på GLS Henjo lite enklare automation med en LiftMaster Compact, som är snabb och kompakt. LiftMaster Compact är en dynamisk automatiseringslösning, särskilt attraktiv vid snabba bearbetningstider med eller utan lageranslutning. Den behöver lite plats, sparar tid och pengar genom korta cykler på 90 sekunder. TruLaser 3030 fiber med 8 kW lasern arbetar tillsammans med ett lager och en SortMaster som tar ut, sorterar och staplar tillskurna färdiga detaljer. Den sorterar delar upp till 1000 x 1500 mm helautomatiskt. Operatörerna är väldigt positiva till maskinerna och automatiseringen, säger Kalle. Det är ett fantastiskt bra och stabilt skärresultat i lasrarna, säger Jens, jättebra investeringar som gett mycket.

 

…och rätt maskin till rätt produkt

Rätt maskin till rätt produkt är något vi är väldigt duktiga på inom GLS Henjo. Framförallt har vi kommit långt på kantpressidan, och det är dit vi ska även på lasersidan, säger Kalle. Vi ska optimera vår maskinpark för rätt ändamål. Därför har vi gjort lasermaskininvesteringarna med utgångspunkt från att vi ska köra våra tunnare plåtjobb med enklare automatisering i 6 kW maskinen och de grövre jobben där vi plockar mer körs i 8 kW maskinen med sortering och lager.

 

En maskinpark är bäst när den är optimerad efter vad man producerar och vill kunna erbjuda, säger Kalle. Detta ska genomsyra hela verksamheten. Vi behöver se över både detaljer och seriestorlekar. Till exempel att köra små detaljer i en stor maskin är varken kostnadseffektivt eller användarvänligt.

 

Kantpressar som kompletterar varandra

Vi har fått det mycket effektivt med flera olika typer av kantpressar. Vi har allt från en liten elektrisk kantpress som hanterar detaljer i A3 format till tre meters på 170 tons och en fyra meters på 230 ton, berättar Kalle. Nu kompletterar vi snart med en TruBend 3100 - en manuell kantpress på 3 meter på 100 ton för att ytterligare kunna differentiera våra orderstorlekar efter behov. Båda de större kantpressarna TruBend 5230 och 5170 är utrustade med verktygsväxlare. En annan fördel med optimalt anpassade maskiner till produktionen är att upplärning av nya medarbetare även sker i naturliga steg. Man startar i en enklare instegsmaskin med inskolning, som den elektriska TruBend 7036 och går sedan vidare för att slutligen hamna vid en fyra meters kantpress med verktygsväxling.

 

Satsat på verktygsväxling

GLS Henjo var först ut i Sverige med de två senaste modellerna av verktygsväxlar från TRUMPF som kallas för ToolMaster. Automatisk verktygsväxling är ett viktigt område i vår produktion då vi anser att det är viktigt att vi som underleverantör ska kunna hantera den effektivt. Vi har alltid varit i framkant inom automatisering, säger Kalle. På GLS Henjo hade vi från början fyra stycken 230 tons kantpressar som rent produktivitetsmässigt har ersatts av två maskiner. Verktygsväxlarna är dessutom ergonomiska och har bidragit till att eliminera operatörernas axelproblem då vi hanterar stora tunga verktyg. Även GLS Laserstans har anammat verktygsväxling.

 

Attraherar kunder och medarbetare

Våra effektiva maskiner gör att vi kan upprätta bra service till våra kunder samt att vi växer på nya marknader och får nya affärer, säger Kalle. Vi attraherar dessutom fler medarbetare med nya, bra kvalitetsmaskiner. Det är en oerhört viktig aspekt. På GLS Henjo strävar vi efter att arbeta med kunder som i sin tur erbjuder premiummärken och det ska avspeglas i vår produktion och maskinpark. Därför är vi även högt certifierade sedan många år. Våra större kundsegment finns inom truck- och maskinbyggare, robotsystem och gruvsystem. Vi är stolta över våra kunder och att vi får jobba med världsledande företag. Det är givande och utmanande, precis som vi vill ha det, säger Kalle. Våra största styrkor är hög servicegrad och produktutveckling. Vi lämnar bra förbättringskritik på produkter och hjälper våra kunder så det blir så bra och kostnadseffektivt som möjligt. Leveranssäkerhet är vi riktigt bra på också. Vi erbjuder enastående teknik och arbetssätt inom plåtbearbetning till kunder som värdesätter kontinuitet och pålitlighet och vi kan erbjuda ett arbetssätt med fokus på smarta lösningar. Vi kan plåt och har lång erfarenhet med oss, vilket är vår styrka.

Som underleverantör idag måste man vara med i produktionsutvecklingen och ligga steget före för att kunna erbjuda mer, säger Jens.

 

Fullt med potential framöver

Förvärvet av GLS Henjo har gett många givande synergieffekter, säger Jens. Vi har gjort en lång resa, genomlyst hela organisationen, sett över kvalitetsteknik, kundsupport, planering och maskinpark. Vi lär oss och utvecklas av varandra inom plåtbearbetning, satsar på gemensamma utbildningar och blir starkare tillsammans hela tiden. Vi har vuxit mycket under den relativt korta resan också. GLS Henjo ökade i fjol sin omsättning från 90 till 142 miljoner och vi har gjort ungefär samma resa i systerföretaget i Gnosjö. Utvecklingen ser ut att bli likadan i år. Det vi snart måste göra är att bygga ut - vi har så många planer, skrattar Jens. På GLS Henjo vill vi ha fler lasermaskiner de närmaste åren och mer automatiserad kantpressning, säger Kalle. Internlogistiken ska vi också se över och gå emot en ”Smart Factory” och på sikt optimera våra flöden ännu mer. Det finns hur mycket potential som helst i tekniken, hos våra medarbetare och våra kunder, säger Kalle - idéer och visioner finns det gott om.

Medlemsnyhet

Företag
TRUMPF maskin ab

Box 606 (besöksadress Aleforsvägen 5 44139 Alingsås)
441 17 Alingsås
Sverige
TRUMPF maskin ab

Tipsa en kollega

0.079