23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Tibnor byter till vattenbaserad färg

| Medlemsnyhet | Företag Tibnor AB

Nu tar Tibnor ett stort kliv framåt i sitt miljöarbete och byter till ett grönare alternativ för alla produkter. Under hösten ska stora delar av den gamla epoxifärgen vara utbytt mot en mer miljövänlig, vattenbaserad färg.

– Vår ambition är att alltid erbjuda våra kunder ett grönt alternativ och inom en snar framtid kommer den här vattenbaserade färgen vara det självklara alternativet till alla våra produkter, säger Patrik Bjelovuk, teknisk specialist på Tibnor.

Bättre arbetsmiljö

Han ser flera fördelar med den nya färgen. En av dem är att Tibnors medarbetare nu får en förbättrad arbetsmiljö. En annan är att kunderna kan göra ett mer hållbart val.

 – Det är stor skillnad att jobba med lösningsbaserad färg kontra vattenbaserad. Det finns inga brandfarliga klassningar, det blir inga starka lukter, du slipper använda skyddsmask vid blandning och det är ingen fara om du råkar få färg på huden – då tvättar du bara av dig med tvål och vatten.

Mindre utsläpp

Självklart är det även ett stort lyft för den yttre miljön och klimatet.

– Vi får bort en mängd flyktiga organiska ämnen, så kallade Volatile Organic Compounds/VOC. Utsläppen minskar med cirka 90 procent när vi går över till den vattenbaserade färgen, säger Patrik Bjelovuk.

Miljön i ständigt fokus

Färgbytet är en del i ett större, pågående miljöarbete på Tibnor där miljön står i ständigt fokus.

 – Vi jobbar aktivt med miljö i alla delar av vår verksamhet – från tillverkning till transporter. Bytet till vattenbaserad färg är en del i vårt miljöarbete, säger Patrik Bjelovuk som även ansvarar för Tibnors arbete med miljövarudeklarationer.

– Det här färgbytet är ett sätt för oss att aktivt påverka vårt CO2-avtryck i våra framtida miljövarudeklarationer.  Alla små förändringar vi tillsammans kan göra kommer att bidra till en bättre värld.

Planen är att stora delar av den gamla lösningsbaserade färgen ska vara utbytt mot den mer miljövänliga, vattenbaserade färgen redan under hösten 2022.

Text: Karin Cedronius


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Tibnor AB

Sundbybergsvägen 1,
Box 600
169 26 SOLNA
Sverige
Tibnor AB

Tipsa en kollega

0.109