23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ekonomichefen om arbetet med affärssystemet

Gunilla Borg har varit ekonomichef på Skandia Elevator i 18 år. Hon var med och valde och implementerade MONITOR G4 för 15 år sedan och har sedan dess, som MONITOR-ansvarig, jobbat tätt tillsammans med Monitor för att utveckla Skandias verksamhet.

2021 blev det dags för Gunilla Borg att gå i pension från sitt arbete som ekonomichef på Skandia Elevator i Vara. Men först passade hon på att leda företaget genom en uppgradering till MONITOR G5. Vi tog ett samtal med Gunilla om åren med MONITOR och hennes tankar om G5 jämfört med den tidigare generationen av affärssystemet.

För 15 år sedan, 2006, hade Gunilla första kontakten med Monitor. Skandia hade då inlett en förstudie där de bestämt vad de ville ha ut av ett nytt affärssystem. De fick hjälp av konsulter med att ta fram en gedigen kravspecifikation.

– Den var väldigt omfattande och genomarbetad och jag tror inte att vi hade missat någonting, säger Gunilla Borg, och fortsätter:

– Efter det gjorde vi besök på mässor och där tog vi första kontakten med Monitor. I slutändan hade vi fyra olika leverantörer som vi valde mellan, och att valet föll på Monitor berodde väl egentligen på flera faktorer. Det uppfyllde kravspecifikationen, kanske inte till hundra procent, men så nära man kunde komma utan att spendera väldigt mycket mer pengar. Och det som fattades kunde vi lösa enkelt med lite anpassningar i MONITOR, så det var egentligen ett ganska enkelt val.

Se film: Det här är Monitor ERP System

Ytterligare en sak som spelade in var att Monitor var ett familjeföretag och då ganska likt Skandia på i storlek

– Vi kände att vi skulle bli någon för Monitor, att de skulle lyssna på oss och ge oss möjlighet att påverka. Det kändes tryggt helt enkelt. Och Monitor har verkligen lyssnat på oss.

Viktigt med ständig förbättring
Förbättringsarbete är viktigt för Gunilla. Och under åren har det blivit många förslag till Monitor på ändringar och tillägg.

– Jag har kommit med jättemycket förslag och de som har varit viktiga har förr eller senare blivit verklighet, och det är roligt att känna att man faktiskt har kommit med bra idéer. Vi har även fått vara med och specificera anpassningar.

Vilka är de främsta styrkorna med MONITOR Affärssystem?

– Produktionsdelen är utan tvekan MONITORs främsta styrka – tillverkning och produktionsplanering – där är man oerhört starka, men samtidigt finns en flexibilitet. Alla vill inte jobba på samma sätt, men man kan vrida och vända på det mesta med inställningar. Man har fångat hela flödet och det som krävs på ett bra sätt. Det är ett väldigt komplett system.

Vad är det bästa med G5, i synnerhet med ekonomidelen av systemet?

– Jag tycker väldigt mycket om att siffersurfa – att man kan klicka sig vidare från en rutin till en annan, se verifikat genom att bara klicka runt, och bryta ner. Det är lättarbetat när man letar efter vad som hänt på ett ställe och varför man gjort på ett visst sätt. Man behöver inte öppna nya rutiner hela tiden. G5 kommer underlätta jättemycket för ekonomiavdelningen. Det är över lag mycket renare, och uppbyggt likadant i alla rutiner jämfört med G4. När man byter affärssystem känner man ofta att det gamla var bättre, men jag behövde inte alls jobba länge i G5 förrän jag kände att det här är ju mycket bättre. Flexibiliteten kommer bli väldigt uppskattad.

Rätt hjälp på en gång
I rollen som MONITOR-ansvarig har det blivit mycket kontakt med Monitors support under åren för Gunilla.

– De har varit suveräna under åren. Duktiga och kunniga. Och jag har sällan behövt ta vidare ett ärende – där man har hamnat har man fått rätt hjälp.
 

Hon vill lyfta fram vikten av att ta kontinuerlig hjälp av Monitors konsulter för att utveckla sin verksamhet och hitta nya, bättre arbetsmetoder.

– Man ska inte bara använda konsulter vid en implementering. Det finns många sätt att jobba och att inte utnyttja möjligheten att få reda på dessa är dumdristigt. Man får tillbaka den investeringen över tid. Konsulterna är väldigt uppskattade av vår personal. De är ödmjuka inför uppgiften och har kunnat ta alla människor, säger hon.

Se här: Boka en konsult

– Skillnaden mellan en lyckad och misslyckad uppgradering är konsulterna, man ska inte tro att man kan klara det utan dem. De är otroliga på att hitta hur vi jobbar och grotta sig ner i våra områden – var vi behöver tänka om eller var det funkar ändå.

Uppskattade nyheter
Möjligheten att lösa problem på egen hand genom den digitala manualen har Gunilla uppskattat, särskilt med den nya hjälpen i G5.

– Den har blivit mycket bättre, det märks att man har jobbat mycket med den. När man står i en rutin och vill ha hjälp så hamnar man på rätt ställe.

Under uppgraderingsprojektet jobbade Skandia med Monitor Academy som ett verktyg för att träna personalen i det nya affärssystemet. Alla i personalen fick tillgång till kurser som passade deras arbetsuppgifter där de fick lära sig om sina rutiner.

– Och vi kommer fortsätta använda Academy för det är som ett bollplank där man kan se hur Monitor har tänkt, säger Gunilla Borg.
 
UPPGRADERA TILL G5
 

Monitor ERP System AB
Trädgårdsgatan 7
824 26 Hudiksvall
Hudiksvall kommun
Sverige

Kontaktperson

Linnea Mohlen
Global Marketing Manager
linnea.mohlen@monitor.se

Tipsa en kollega

0.047