23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

KUKA tar ett nytt steg inom palletering

| Medlemsnyhet | Företag KUKA Nordic AB

– roboten Quantec PA-2 skapar flera nya möjligheter. Snabbare, med uppgraderade viktklasser och med hygieniska oljor som tillval – nu är KUKA:s nya palleteringsrobot ute i sortimentet.

– Det är en rejäl facelift från den tidigare modellen (Quantec PA), men utan att vi höjer priset, säger
Micael Amandusson, channel manager på KUKA Nordic. En annan fördel med den uppgraderade palleteringsroboten Quantec PA-2 är att den agerar ihop med KUKA:s nya styrsystem KRC5, vilket innebär att den är framtidssäkrad med reservdelar.
– Det är också en av de allra snabbaste palleteringsrobotarna på marknaden, säger Micael Amandusson.
Lägre energiförbrukning 
Dessutom är den energioptimerad, något som gäller generellt för KUKA:s robotar.
Företaget har lyckats sänka energiförbrukningen i Quantec-serien med 40 procent de senaste tio åren vilket ökar konkurrenskraften för slutkunderna.
– Vi fokuserar allt mer på det, en fråga som blir viktigare och viktigare för dem som köper våra produkter. Tittar du på en TCO (Total Cost of Ownership) över 14 år, vilket är en vanlig tidsrymd för ett ägande av robotar, så utgör energiförbrukningen så mycket som 30 procent av kostnaden.
Att Quantec PA-2 även går att få med hygieniska oljor (Quantec PA-2 HO) är en stor för-del.
Livsmedelshantering är ett område KUKA satsar på, och för att en robot ska gå att an-vända i det segmentet är hygieniska oljor ett krav. 
Enkel programmering
Roboten går att programmera med KUKA.PalletTech, en mjukvara som är mycket enkel att använda och som inte kräver några förkunskaper i robotprogrammering. Med KUKA.PalletTech går det att skapa avancerade och konkurrenskraftiga palleteringar, utan att det är svårare än att hantera en vanlig hemdator – ett slags automatisering av auto-mationen enligt Micael Amandusson.
– Kombinationen gör att vi kan erbjuda en palleteringsprocess i världsklass, säger han.
KUKA.Pallet.Tech klarar alla förekommande kombinationer för palletering:
• Single pick and single place.
• Single pick and multi place.
• Multi pick and multi place
Gripverktygen kan definiera upp till 32 olika zoner, och använda 8 olika inmatningsstati-oner samt upp till 21 olika utmatningsstationer. När det gäller antalet olika laster, pallar och mellanlägg den kan hantera går gränsen vid 999. 
Fem axlar istället för fyra
Även när det gäller viktklasserna – 140, 180 och 240 kilo – är Quantec PA-2 en uppgra-dering mot sin föregångare som nu fasas ut ur sortimentet.
Till skillnad från andra palleteringsrobotar på marknaden saknar Quantec PA-2 dessutom parallellstag och har istället fem axlar istället för det gängse fyra. Lösningen gör roboten mindre känslig för kollisioner med annan utrustning, vilket ger mindre sårbarhet och högre driftsäkerhet.
– Parallellstag har en tendens att böja sig vid kollisioner, vilket kräver att delar byts ut. Men Quantec PA-2 behöver vi bara enkelt kalibrera om ifall olyckan är framme och den kommer ur läge, säger Micael Amandusson.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
KUKA Nordic AB

A Odhners gata 15
421 30 Västra Frölunda
Sverige
KUKA Nordic AB

Tipsa en kollega

0.093