23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ewellix planetrullskruv landar på Mars

| Medlemsnyhet | Företag Ewellix AB

Ewellix planetrullskruv har utvecklats till en unik komponent för arbetet med att leta efter tecken på förhistoriskt liv på Mars.

Ewellix har utvecklat och tillverkat en rullskruv som nyligen landade på Mars som en del av Nasa:s Mars 2020 Perseverance Rover Mission. Ewellix ingenjörer i Armada i Michigan har arbetat tillsammans med Nasa:s Jet Propulsion Laboratory (JPL) vid California Institute of Technology med att utveckla en rullskruv som är tillräckligt robust för Perseverance Rover som klarar de extrema påfrestningarna i yttre rymden och på Mars, där temperaturen kan sjunka till -80  grader C.

Efter en resa på 203 dagar landade Perseverance Rover, den största och mest avancerade rovern1 som Nasa har skickat till en annan planet, på Mars. Uppdraget är att söka efter tecken på förhistoriskt mikrobiellt liv. Roverns uppdrag är att samla in stenar från Mars samt att ta prover och försegla dem så att de kan lagras ombord och användas för testning. Uppdragsteamet med forskare från Nasa kommer sedan att bestämma när och var Perseverance Rover ska lämna proverna för att hämtas upp vid en senare rymdfärd, troligen år 2031. De ska då transporteras till jorden för att analyseras ingående.

Planetrullskruven från Ewellix sitter i förseglingsstationen i Perseverence Rover och genererar den stora kraft som krävs för hermetisk förslutning av de 43 provrören ombord. Rovern har en liten servomotor som driver rullskruven. Motorns roterande rörelse blir till en linjär förskjutning som trycker på en kolv, som i sin tur pressar in förseglingen i provrörets öppna ände med exakt den kraft och hastighet som krävs för korrekt placering.

Det var väldigt viktigt att göra rovern så kompakt som möjligt och rullskruven från Ewellix gav en enastående kraft i en liten mekanism, vilket gör att den passar utmärkt i rovern tack vare sin höga lastkapacitet och relativt låga vikt. Andra fördelar är utformningen som ger  långa serviceintervall, hög tillförlitlighet och förmågan att kunna stå emot ändringar i belastningsriktning, hög linjär hastighet och viss kontaminering.

Planetrullskruven från Ewellix är en specialanpassad version av en vanlig SR/HR planetrullskruv. Alla delar och allt material har anpassats för unika förhållanden genom omfattande analyser och testning. Anpassningarna har bland annat gjorts i materialet för att det ska fungera i rymden. Dessutom har värmebehandling genomförts av amerikanska leverantörer som är rymdcertifierade.

Från konceptutveckling till systemvalidering tog det flera år att utveckla den unika rullskruven samt att skapa en prototyp, tillverka den och testa den. Slutligen valdes en av de sista produktproverna som Ewellix tillhandahöll ut för uppdraget. Rullskruven genomgick omfattande systemtester vid JPL i Kalifornien.

Jean-Pierre Collognat, som är projektledare och affärsutvecklingschef hos Ewellix, berättar om några av utmaningarna i projektet: ”Vi gjorde helt klart några nybörjarmisstag under resans gång eftersom vi arbetade med svåra förhållanden och miljöer. Vi var tvungna att minska komponenternas storlek så mycket som möjligt på grund av begränsningar i utrymme och vikt men samtidigt optimera belastningvärdet och tillförlitligheten. Dessutom måste allt material fungera felfritt i extremt låga temperaturer, vilket innebar att allt komponentmaterial genomgick särskild värmebehandling.

I det här enastående projektet har Ewellix tagit avancerad ingenjörsteknik och tillverkning till nya nivåer. Vi har visat att en vanlig mekanisk produkt kan utvecklas till en unik komponent som bokstavligen kan användas på en annan planet.”

Fakta om uppdraget
·  Uppskjutning: 30 juli 2020 vid Cape Canaveral Air Force Station i Florida
·   Landning: 18 februari 2021 – en resa på 472 miljoner kilometer
·   Landningsplats: Jezero Crater, Mars
·   Uppdragets längd: Minst ett marsår (cirka 687 jorddagar)
·   Mars är den fjärde planeten räknat från solen. Planeten är en dammig och kall ökenvärld med en mycket tunn atmosfär. Mars är också en dynamisk planet med årstider, iskalotter vid polerna, dalgångar och gamla vulkaner samt tecken på att det funnits ännu mer aktivitet på planeten tidigare.

För att läsa mer om arbetet med att undersöka ytan och hur Perseverance samlar in, förseglar och transporterar proverna, klicka här.

Källor
1.   https://solarsystem.nasa.gov/missions/mars-2020-rover/in-depth/#:~:text=Perseverance%20%E2%80%93%20the%20largest%2C%20most%20advanced,miles%20(472%20million%20kilometers  

Om Ewellix
Ewellix är en global innovatör och tillverkare av elektromekaniska ställdon samt komponenter och subsystem för linjär lagring och drivning. Produkter och lösningar används bland annat inom industriell automation, fordonstillverkning, medicinska applikationer och anläggningsmaskiner. Ewellix var tidigare en del av SKF Group och består idag av 16 försäljningsenheter och åtta fabriker. Ewellix Group omsätter cirka 2,3 miljarder SEK och har cirka 1200 anställda. Koncernen har sitt huvudkontor i Göteborg och ägs av Triton. 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Ewellix AB

Box 33
433 21 Partille
Sverige
Ewellix AB

Tipsa en kollega

0.156