23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så kommer robotteknik att påverka tillverkningsindustrin

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Många jobb är farliga eller innehåller stora mängder material som kan vara skadliga för människor.

Även på kort sikt kan anställda uppleva trötthet eller bli distraherade på grund av arbetets repetitiva karaktär, vilket kan få dem att göra fel. Industrirobotar kan lätt undvika att göra sådana misstag - inte minst med hjälp av maskininlärning.

Tekniken utvecklas kontinuerligt inom tillverkningsindustrin. Med utvecklingen vi ser inom automatisering inser vi samtidigt hur allt fler robotar gör sitt intåg arbetsplatsen. Eftersom tekniken är så pass ny finns det många farhågor om att robotar i huvudsak kommer att ta över tillverkningen, göra människor arbetslösa och förändra branschen som helhet. Men så behöver det inte nödvändigtvis bli.

Även om dessa bekymmer är giltiga och förändringar kan verka skrämmande, har introduktionen av industrirobotar i branschen faktiskt en positiv inverkan på både tillverkning och anställda. Det finns många exempel på hur industriella robotar påverkar arbetsplatsen, inklusive skapandet av nya kreativa jobb, ökad produktivitet samt kostnads- och tidsbesparingar. Låt oss titta närmare på detta.

Robotar skapar nya jobb i olika branscher
En del som arbetar inom tillverkningsindustrin är oroliga för att robotar kommer att ta vissa jobb och göra människor överflödiga. Så är dock inte fallet. Robotar har förmågan att eliminera oönskade jobb som är antingen vardagliga till sin karaktär eller farliga och ersätta dem med jobb som är mer tilltalande, exempelvis jobb inom teknik eller programmering.

Genom att eliminera jobb som mänskliga arbetare helst inte vill göra frigörs arbetskraft, vilket gör att människor kan bli mer skickliga på ett specifikt hantverk. I stället för att tänka på detta som en förlust av arbetstillfällen, bör det ses som en möjlighet för att skapa nya jobb inom olika områden.

Robotar främjar effektiviteten i tillverkningen
Produktivitet och prestanda är viktiga komponenter för alla framgångsrika arbetsplatser. Tid är pengar som vi alla vet. Robotar på en arbetsplats kan ofta innebära att man som företag sparar tid, inte minst då robotar kan arbeta på obekväma tider och oftast dygnet runt likt en svetsrobot exempelvis som jobbar med svetsning.

Eftersom robotar dessutom kan röra sig både snabbt och effektivt innebär det även en minskning av misstag som potentiellt kan göras av en mänsklig hand. Multitasking, som kan vara svårt för mänskliga anställda att slutföra utan att göra misstag, kan enkelt göras av robotar. Detta möjliggör ett stadigt flöde i fabriken och främjar produktivitet samt effektivitet.

Robotar börjar bli en allt vanligare syn på våra arbetsplatser och vissa menar att vi måste börja fundera på de etiska och juridiska aspekterna av fler robotar på våra arbetsplatser. Men vi bör även tänka mer på att nyttan faktiskt kan vara stor. Robotar kommer att påverka oss på tillverkningsindustrin positivt genom att utföra repetitiva uppgifter, och samtidigt effektivisera det totala arbetsflödet. Något som vi alla tjänar på.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Tipsa en kollega

0.141