23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vad är en VPN?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

VPN är ett begrepp som många redan har hört talas om. För dig som inte vet och fortfarande söker svar på frågan ”Vad är en VPN?” kommer en kortfattad förklaring här.

VPN är egentligen en förkortning från engelska.  Virtual Private Network, VPN eller ett virtuellt privat nätverk är ett nätverk som kopplar ihop två eller flera datorer på nätet. Tanken är att få dem att fungera som om de faktiskt tillhör samma nätverk.

Varför görs det? VPN gör det möjligt att skydda dina sökningar, nedladdningar och sajter du tittar på. Med andra ord ökas säkerheten. Idag används VPN primärt för att dölja vart en person surfar från.

En VPN anslutning kan införskaffas både som en gratis eller en betald tjänst. Skillnaden dem emellan förklaras lite längre ner i artikeln.

Varför kan det farligt att surfa utan VPN?
 Att ansluta till trådlösa nätverk som är öppna för allmänheten är inte säkert. Varför? En person som är inne i samma nätverk kan enkelt komma åt dina personuppgifter. Detta gäller sajter som inte använder något säkerhetsprotokoll (då menas det protokollet som startar med https). En annan detalj, som inte direkt anses farlig utan är mest störig är annonserna. När du surfar utan VPN kan du utsättas för annonser då deras huvuduppgift är att spåra var du tidigare varit på nätet, med andra ord att skaffa information om dina sökningar och besök i olika sajter.

En VPN – anslutning går all trafik via en server. Den ligger oftast inte på samma geografiska plats som användaren befinner sig på och detta innebär ingen risk och spelar inte någon större roll. Servern i sig skyddar just din dator från intrång och oönskad spårning.

Observera att din IP-adress inte heller syns utan servern ersätter den med en annan.

Gratis eller betald VPN?
Det går bra att skaffa sig en gratis VPN om man inte vill investera i en betald sådan. Gratisvariantens främsta nackdel är att den inkluderar ett begränsat antal servar. Dessutom är den betydligt långsammare än den som du betalar för.

Intäktskällan är annonser vilket i sig betyder att du som användare får helt enkelt titta på alla dem medans du servar, något som kan kännas irriterande i längden.

Tyvärr, blockeras ofta IP – adresserna som gratistjänsterna använder sig av vilket betyder att du måste byta IP – adress med jämna mellanrum.

Med en betald tjänst slipper alla dessa obehagsmoment. Det går att betala månadsavgift eller årsavgift då den sistnämnda oftast innebär en billigare tjänst.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Tipsa en kollega

0.062