23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kullagers användningsområden

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Kullager är en gammal uppfinning.

Även om vi inte tänker på det så är vi omgivna av olika sorters kullager. Till exempel finns det mer än 25 stycken rullningslager i varje modern bil, något som faktiskt få känner till. Något som är karaktäristiskt med kullagren är att de finns lite överallt men de syns inte. Deras användningsområden är många och de växer med tiden.  

Sanningen är att det högteknologiska samhället vi lever i idag behöves kullager mer än någonsin.  

En av digitaliseringens största fördelar är att det går att beställa kullager online. Det finns massvis med nätbaserade butiker som erbjuder ett rikt sortiment av artiklar som kan komma i användning.

Fråga om råd

Med tanke på att det finns olika varianter av kullager kan det i vissa fall vara svårt att välja rätt produkt. Oavsett om du befinner dig i en fysisk butik eller beställer kullager online så gäller att fråga om råd ifall du inte kan pricka rätt variant.

Online affärerna har bra kundtjänst som du kan chatta med och gäller det en vanlig butik så kan du alltid fråga expediten som arbetar där.

Med tanke på att sortimentet är så pass stort är rätt hjälp av väsentlig betydelse, så passa på och få så mycket support som du behöver för att inte köpa fel artikel.

Lite historia bakom uppfinningen kullager

Kullager är som sagt en gammal uppfinning. Ett intressant faktum är att vi idag inte känner till dess uppfinnare.  Genom tiderna har människan underlättat och försökt underlätta sitt arbeta genom att minska friktionen som en rörelse medför.  Just den här friktionsminskningen är vad ett kullager gör.

Dess första dokumenterade användning skedde under 1800-talet när cykeln fick sitt genombrott. Kullagrets praktiska användning kom till sin höjdpunkt just då. Man minskade friktionen i cykeln genom att låta lösa kulor rulla i löpbanor i cykelhjulet.

En svensk ingenjör vid namnet Sven Wingqvist var först med att rita en speciell modell som bestod av en inre ring som i sin tur satte på en axel. Den yttre ringen satt på axelhuset. Mellan dessa två ringar fanns kulor då dessa hölls i läge av en hållare. Den uppfinningen låg till grund till SKF eller Svenska Kullagerfabriken startad år 1907.

Sfäriska kullagret som används än idag uppfanns 1918 av återigen en svensk, nämligen Arvid Palmgren. Sedan Internet började ta så stor plats i vårt vardagsliv kan man även handla kullager online, något som inte var möjligt förr.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Tipsa en kollega

0.049