23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Asbest – en farlig fiber

| Medlemsnyhet | Företag Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Arbetsmiljöverket anger att asbest årligen orsakar ett hundratal dödsfall i Sverige men forskning från Internationella arbetsmiljökommissionen visar att det kan röra sig om drygt 1 100 personer.

Inkubationstiden är lång, 20 - 40 år, efter exponering. Det hälsofarliga asbestdammet frigörs vid renoveringar och rivningar av fastigheter. Man bör därför kontrollera om byggmaterialet innehåller asbest innan ett renoverings- eller rivningsprojekt startar. Om materialet visar sig innehålla asbest krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket och speciella skyddsåtgärder för hanteringen. Safe Control Materialteknik har mer än 25 års erfarenhet av asbestanalyser och har nyligen utökat sin ackreditering med kvalitativ asbestanalys i fasta material.

Sandra Johansson, ansvarig Miljöteknik hos oss, beskriver hur en asbestanalys genomförs:
- Materialprovet undersöks i ett polariserat ljusmikroskop med faskontrast (PLM) där fiberns egenskaper och utseende identifieras. Därefter kan vi bestämma om materialet innehåller asbest eller inte och ge ett analyssvar.

Hur lång tid tar en asbestanalys?
- Är det brådskande kan vi ge ett analyssvar inom 3 timmar.

Behöver man själv komma och lämna in ett materialprov eller finns det andra vägar?
- Förutom att lämna in i vår reception kan man skicka provet till oss. Vi har även en webbshop där man kan beställa sin analys. All information om inlämning finns på vår hemsida.

Läs hela intervjun med Sandra här.

Vid frågor, kontakta Sandra Johansson på telefon 031-656488 eller via e-post, sandra.johansson@safecontrol.se

Fakta om asbest
Arbetsmiljöverket anger att asbest årligen orsakar ett hundratal dödsfall i Sverige men forskning från Internationella arbetsmiljökommissionen visar att det kan röra sig om drygt 1 100 personer. Inkubationstiden är lång, det tar 20–40 år innan allvarliga sjukdomar som mesoteliom, lungcancer och asbestos uppträder. Sedan 1982 är det totalförbjudet att använda asbest i Sverige men innan dess var det ett vanligt förekommande byggmaterial på grund av dess värdefulla egenskaper: det tål höga temperaturer, är ljud- och värmeisolerande och har hög tålighet mot kemikalier samt att det var billigt. Enligt fackförbundet Byggnads finns det ca 400 000 ton asbest i det svenska fastighetsbeståndet. Enligt Arbetsmiljöverket har asbest använts i ca 3 000 produkter. Asbest utvinns fortfarande i Ryssland (i staden Asbest!) och materialet exporteras till bl a Kina, Indien och Vietnam.

 

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Tillgängligheten 1
417 10 Göteborg
Sverige
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Tipsa en kollega

0.062