23948sdkhjf

Dåligt inomhusklimat hänger ofta ihop med torr luft

| Medlemsnyhet | Företag Condair Sverige

Många är av den uppfattningen att luften ska vara så torr som möjligt för att skapa ett bra och hälsosamt inomhusklimat för både människor och byggnader. Det är dock en utbredd missuppfattning, och fuktig luft innebär inte nödvändigtvis dålig luft.

Men om luften och inomhusklimatet inte får bli för fuktigt, handlar det inte bara om att hålla luften så torr som möjligt. Det är i stället viktigt att ta en närmare titt på luftfuktigheten, som mer exakt kan säga något om ditt inomhusklimattillstånd. Luftfuktigheten kan berätta om inomhusklimatet befinner sig inom den rekommenderade nivån och utifrån det är det möjligt att avgöra huruvida man har ett bra eller dåligt inomhusklimat.

Danska Sundhedsstyrelsen rekommenderar i en rapport från 2013, gällande inomhusklimat, att den relativa luftfuktigheten undersöks för att klarlägga om den är för hög eller för låg.

Den rekommenderade luftfuktigheten för ett sunt inomhusklimat

I arbetsmiljöer rekommenderas att den relativa luftfuktigheten befinner sig mellan 40 % RH och 55 % RH. På den nivån skapar man de bästa förutsättningarna för ett sunt och optimalt inomhusklimat som inte är skadligt för de personer som uppehåller sig i den aktuella lokalen.

WHO (World Health Organization) rekommenderar utifrån ett hälsoperspektiv, att luftfuktigheten inte är högre än 60 % eller lägre än 30 %.

Luften är för torr under nästan halva arbetstiden

Under vintern innehåller luften inte så mycket ånga som under sommarmånaderna, varför problem med torr luft ofta förekommer under vinterhalvåret. Under vintermånaderna mister man dessutom cirka 20 till 25 procent extra vätska genom hud och vid andning.

Då vi uppehåller oss på vår arbetsplats många timmar varje dag, omkring 1 650 timmar årligen, är det viktigt att arbetsmiljön inte skadar vår hälsa. Det visar sig dock att luften är för torr under mer än halva vår arbetstid. Under dessa timmar är det därför nödvändigt att fukta luften för att öka luftfuktigheten. I motsats är luftfuktigheten för hög under långt färre arbetstimmar, och här bör du avfukta för att skapa en korrekt luftfuktighet. Särskilt kontors- och produktionsmiljöer upplever problem med för torr luft, beroende på ventilation, uppvärmning, belysning eller värmeavgivning från processutrustning.

Symtom på för torr luft

Som en konsekvens av för torr luft upplever många att de får torra, irriterade och kliande ögon. Torr hals, hes röst och hosta är också symtom på luft som är för torr, och huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter kan förekomma. En för låg luftfuktighet kan dessutom medföra statisk elektricitet och damm, och luftburna virus har på denna nivå bättre levnadsförutsättningar. Det medför därför större smittorisk.

Är du intresserad av att vår sjuksköterska genomför en kostnadsfri kontroll av ditt inomhusklimat kan du anmäla dig här.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Condair Sverige

Box 202
452 24 Strömstad
Sverige
Condair Sverige

Tipsa en kollega

0.077