23948sdkhjf

LTUs forskning sparar stora pengar åt gruvföretag

Forskare vid Luleå tekniska universitet har hitta en lösning på ett knivigt underhållsproblem åt gruvföretagen Boliden Minerals och Metso Minerals. En intressant lösning för hela världens gruvföretag.
Det är mycket dyrt för gruvföretag att byta infodringar till kvarnar när de nötts ut på grund av slitage.

Professor Jan Lundberg och hans doktorand Rajiv Dandotiya har i samarbete med gruvföretaget Boliden Mineral AB, kommit på en helt ny metod som kan räkna ut vilka bytesintervall som är optimala.

- Som det ser ut nu kommer vi förmodligen att skaffa oss en helt annan framförhållning och det innebär direkt pengar för oss så jag är väldigt nöjd med detta, säger Jonas Fjellner projektledare vid Boliden Mineral AB i ett pressmeddelande.

Prisbelönt
Organisationen Underhållsföretagen har nyligen givit lösningen ett fint pris.

- Ja vi är jätteglada över att ha fått priset, för det är ett kvitto på att det är ett bra arbete som vi har gjort och det kommer att underlätta för oss när vi ska söka nya forskningsmedel och det är givetvis även en stimulans för doktoranden, säger Jan Lundberg nyutnämnd professor i drift- och underhållsteknik med inriktning mot produktutveckling för minskat underhåll. Han är även sen tidigare professor i maskinelement.

Världsprodukt
Att byta kvarninfodring är mycket kostsamt, främst beroende på att det blir stopp i produktionen, men även att ersätta själva infodringen liksom diverse kringarbeten. Kan man förutse bästa tidpunkter för underhåll, till så låg kostnad som möjligt är mycket vunnet.

Professor Jan Lundberg tror att produkten har förutsättningar för att bli en världsprodukt.

- Alla gruvbolag måste ju vara intresserade av det här när det är så mycket pengar som man sparar, säger han.

Fortsätter i två år till
Forskningsprojektet är långt ifrån slutfört med nuvarande resultat, utan kommer att pågå ungefär två år till.

Då kommer det bland annat att omfatta fler olika slags malmer och ta hänsyn till relevanta data för dessa som matas in i modellen med målet att hitta rätt tillfälle för byte av kvarinfodring.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.72