23948sdkhjf

Inköpsindex steg återigen

Swedbank och Silf presenterar nya siffror när PMI steg till 44,6 i december, därigenom bromsas försämringen av industrikonjunkturen upp
PMI-totalt steg till 44,6 i december, från 43,2 i november. Det var andra månaden i rad som index steg, men fortfarande krymper aktiviteten i tillverkningsindustrin påtagligt. Fler månader krävs för att kunna konstatera att bottenläget redan nåtts, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande.

Alla delindex bidrog till uppgången i PMI-totalt. Störst bidrag svarade produktionen för, följt av orderingången och sysselsättningen. Orderläget är emellertid fortsatt pressat, inte minst på hemmamarknaden, och index över orderstockarna föll till 39,8.

Positivt är att delindex över sysselsättningen steg, även om nivån alltjämt signalerar personalneddragningar i industrin. Positivt är också att index över planerad produktion steg för andra månaden i rad, och har närmat sig 50-strecket.

Leverantörerna rå- och insatsvarupriser steg till den högsta nivån (48,7) sedan i april. Det globala prisökningstrycket fortsätter att dämpas, men inte i samma utsträckning som under de senaste månaderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078