23948sdkhjf

Industriarbetsgivarna överlämnade krav för starkare konkurrenskraft

Avtalskraven växlades idag mellan Industriarbetsgivarna och dess motparter
Industriarbetsgivarnas överordnade mål med de kommande avtalsförhandlingarna är att stärka den internationella konkurrenskraften för medlemsföretagen. Förhandlingarna påbörjas direkt efter julhelgerna. Industriarbetsgivarna förhandlar kollektivavtalen för Gruv-, Massa-, Papper, Sågverk-, Stål och Metallindustrin samt SVEMEK* (bl.a. mekanisk verkstadsindustri).

Det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt för Industriarbetsgivarnas exportberoende medlemsföretag. Företagen pressas av en förstärkt kronkurs och i den internationella lågkonjunkturen minskar efterfrågan. Produktionen sjunker inom både skogs- och stålindustrin och ett antal företag närmar sig en situation liknande den som rådde under finanskrisen 2009. Inom gruvindustrin är resultaten alltjämt positiva men framtidsprognoserna är dock mycket osäkra. Företagen inom gruvindustrin är dessutom för sin långsiktiga överlevnad beroende av att vinster återinvesteras i verksamheterna, vilket också i hög grad gäller för övriga branscher inom Industriarbetsgivarna.

- Vårt sikte i avtalsförhandlingarna är inställt på kostnadskontroll, stabilitet och företagsanpassade lösningar. Stabilitet kräver förutsägbarhet och för det behöver vi långa, treåriga avtal, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

- Industriarbetsgivarna står väl rustade. Vi har idag överlämnat våra yrkanden som syftar till kollektivavtal som speglar verkligheten. Jag har goda förhoppningar om att vi ska träffa avtal enligt plan, fortsätter Per Hidesten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125