23948sdkhjf

Utbildar för den gröna omställningen: "Unik satsning"

Hand i hand med den gröna omställningen går forskning och utbildning.

Luleå Tekniska universitet har byggt upp Sveriges gruvuniversitet, Swedish School of Mines. Forskningen sträcker sig längs hela mineral- och metallkedjan och flera master- och civilingenjörsutbildningar. De har även en internationell kandidatutbildning.

I ett pressmeddelande från universitetet berättar rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn om satsningen.

– Vi satsar och utbildar kompetens för den gröna omställningen. Swedish School of Mines är en unik satsning för att leverera den kompetens som världen efterfrågar.

I takt med växande befolkning, den gröna omställningen och det ökade behovet av mineraler och metaller ställs nya krav på utbildning. Där vill Luleå Tekniska universitet bidra med forskning som förändrar och utbildningar som matchar kompetensen som krävs.

Universitetet har utvecklat en omfattande forskningskompetens inom gruv- och metallområdet. Däribland att hitta metaller via forskningsämnena malmgeologi och prospekteringsgeofysik, samt att utvinna och återvinna via mineralteknik och processmetallurgi.

Inom tillämpad geokemi finns kompetens inom vatten- och avfallshantering och hur den omgivande miljön påverkas av gruvdrift. Sverige är unikt gällande de forskningsämnena – och kombinationen är unikt i hela Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.437