23948sdkhjf

Minskning i industrins lager...

...men lagernivån för stål- och metallverk ökade mest med en uppgång på 0,4 miljarder.
Industrilagren minskade med 1,3 miljarder kronor under andra kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal, vilket motsvarar en nedgång på 0,7 procent i volym. I jämförelse med andra kvartalet föregående år minskade lagernivån med 0,5 procent, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Efter en uppgång under första kvartalet 2012 vände utvecklingen i industrins lager åter ned. Förändringen jämfört med närmast föregående kvartal är den minsta i absoluta tal på nästan två år. Lagernivån för insatsprodukter bidrog till den negativa utvecklingen med en minskning på 2,4 miljarder kronor. Färdiga varor och produkter i arbete ökade med 1,1 miljarder.

Industrin för petroleumprodukter stod för den största nedgången i lager med en minskning på 0,7 miljarder jämfört med närmast föregående kvartal. Även massa- och pappersindustrin samt annan transportmedelsindustri uppvisade stora nedgångar. Lagernivån för stål- och metallverk ökade mest med en uppgång på 0,4 miljarder.

Uppgifterna för det andra kvartalet är preliminära. Sedan förra publiceringen har förändringen i de totala lagren första kvartalet 2012 reviderats upp med drygt 0,2 miljarder kronor till en uppgång på 3,0 miljarder.

Läs mer om: Förändringar i industrins totala lager
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11