23948sdkhjf

Industriklivet utökas - behöver hänga ihop

Regeringen föreslår nu ytterligare steg för att underlätta näringslivets och industrins klimatomställning genom ökade stöd. Större belopp ska kunna garanteras av staten när företagen själva vill ta lån för stora gröna investeringar.

Exempelvis höjs ramen för gröna kreditgarantier från 15 miljarder kronor till 50 miljarder 2022. Garantiramen beräknas därefter till 65 miljarder kronor 2023 och 80 miljarder kronor 2024.

− Vi står i en akut klimatkris och industrins omställning måste gå ännu snabbare. Därför gör vi nu offensiva satsningar för att underlätta för företagen att finansiera viktiga gröna investeringar, säger finansmarknadsminister och biträdande finansminister Åsa Lindhagen.

Industriklivet som lanserades 2018 och ger stöd till att utveckla lösningar som minskar utsläppen inom industrin får nu mer pengar. Regeringen vill stärka satsningen med 217 miljoner kronor under 2022 till totalt 909 miljoner.

− Svensk industri ligger i framkant inom den hållbara teknikutvecklingen och det finns en stor vilja att ställa om. Industriklivet är mycket uppskattat bland industriföretagen. Satsningen bidrar till att utveckla den teknik som idag inte är kommersialiserad, men som kommer vara nödvändig för att minska många av utsläppen inom den tunga industrin. Det är också så vi stärker vår konkurrenskraft och skapar framtidens jobb, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Jernkontoret skriver att svensk järn- och stålindustri välkomnar förslaget.

– Det är glädjande att beslutsfattarna ser industrins viktiga roll, inte bara när det gäller att minska våra egna utsläpp, utan också för att vi utvecklar teknik som är helt avgörande för det globala klimatet och som dessutom skapar tillväxt och konkurrenskraft. Det vi gör inom svensk järn- och stålindustri ger inte bara ringar på vattnet, det skapar svallvågor, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Glädjande men allt behöver hänga ihop.

– Arbetet för en omställning inom järn- och stålindustrin är avgörande för att vi ska uppnå klimatmålen, inte bara i Sverige utan globalt. Samtidigt kräver omställningen tillgång till fossilfri el, utbyggda elnät och dessutom måste vi få upp tempot i processerna för våra verksamhetstillstånd, säger Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret och avslutar:

– Det är viktigt att hålla ihop industrins förutsättningar, inte ge med den gröna omställningshanden och sätta käppar i hjulet med rättsosäkra tillståndsprocesser eller obeslutsamhet som leder till elbrist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047