23948sdkhjf

Lasersvets ett lyft för flygindustrin

Permanova installerar anläggning hos Volvo i Trollhättan
Nyligen installerade det Mölndalsbaserade företaget Permanova Lasersystem AB en stor robotbaserad lasersvetsanläggning i Volvo Aeros anläggning i Trollhättan.

– Den installationen innebär att de nu kan använda enklare gjutna grundstrukturer vid tillverkningen, där alla viktiga geometridetaljer svetsas på först vid sluttillverkningen. Fördelarna med enklare grundstrukturer är att de nu kan vända sig till ett större urval av underleverantörer och därmed skapa högre lönsamhet, berättar Tore Salmi, marknadschef på Permanova i ett pressmeddelande.

Precision och snabbhet
Även Volvo Personvagnar använder Permanovas lasersvetssystem. Men Permanova-verktygens förmåga att hitta exakta svetspunkter och att precisionsfölja fogar är inte bara lämpade för större industrier som Volvo och Alfa Laval menar Tore Salmi.

– Laserssystemets fördelar är utmärkta för alla som vill ha precision och snabbhet i svetsmomenten, vi har t ex nyligen levererat ett mindre system till LB:s Mekaniska i Älvängen.

Uppvisning på Elmia
På Elmia Automation kommer Permanova att visa upp lasersvetssystemen i praktiskt arbete och Tore Salmi ser stora fördelar i att mässan samarrangeras med Elmia Svets:

– Då blir det fler som kan se lönsamheten i att investera i ett lasersystem. Om man ska hårddra det så handlar lasersvetsning med fogföljning om att ge även blinda och darrhänta stora robotar bra syn, precision och finmotorik i svetsbanan, avslutar Tore Salmi med ett leende.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063