23948sdkhjf

Uddeholms öppna inför tysk krismodell

Företaget är positiva inför framtagning av en kortare arbetstid under konjunktursvackor
Under krisen 2009 var Uddeholms först med att tillämpa "konjunkturavdrag" vilket innebar att en hundralapp av lönen blev 90 kronor istället, enligt Arbetsekonomi.

Kortare betstid
Att sänka lönerna 10 procent under en begränsad period gjorde skillnaden under lågkonjunkturen och alla jobb räddades för företaget. Nu har facken och industrin öppnat upp för att se över möjligheterna av att korta ner arbetstiden och få stöd av regeringen för att klara konjunkturen.

– Vi måste försöka få något liknande de har ute i Europa så att det blir konkurrens på lika villkor, säger Hans- Olov Stöllman, Metalls ordförande vid Uddeholm Svenska AB.

Det är dock viktigt att en eventuell modell inte ska kunna användas när som utan att bara tillämpas vid konjunktursvackor för att gynna företagen och personalen.

– Vi är med i EU och som bolag tycker vi att man måste ha möjlighet att konkurrera på lika villkor så det är positivt att parterna i Sverige tillsammans regeringen tittar på vilka möjligheter man har att hitta en lösning, säger Ulf Andersson, personalchef Uddeholms.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094